Lastenhoitajien vähenemisen myötä varhaiskasvatuksessa on yhä vähemmän mahdollisuuksia vanhempien tärkeimmiksi kokemiin asioihin eli turvallisuuteen, läsnäoloon ja syliin. Tämä ongelma korostuu erityisesti alle 3-vuotiaiden ryhmissä. Lisäksi lastenhoitaja/lähihoitajan osaaminen on tärkeää mm. hygieniassa, ravitsemuksessa ja lasten lääkehoidossa. Tätä osaamista tarvitaan päiväkodeissa yhä enemmän, kun esimerkiksi lasten diabetes on yleistynyt.
Lakiesityksen myötä jopa 9 000 lastenhoitajaa on jäämässä työttömäksi. Myös KT Kuntatyönantajat on huolissaan työttömyyden uhkasta.
Tehyn mielestä varhaiskasvatusta koskeva lainsäädäntö on uudistettava, mutta lastenhoitajia edustavien järjestöjen näkemyksiä ei ole huomioitu lainvalmistelussa.
Tehyläiset ovat marssineet tänään ulos työpaikoiltaan ja ulosmarssi kestää kello 18 asti. Mielenilmauksen aikana pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueen varhaiskasvatuksessa työskentelevät Tehyn jäsenet eivät ole töissä. Mielenilmaus koskee yksityisen ja julkisen sektorin työpaikkoja ja siinä ovat mukana myös muut lastenhoitajia edustavat ammattijärjestöt.
Mielenilmauksesta lisätietoa:
https://www.tehy.fi/fi/vaka
Tehyn yhteistyöjäsenjärjestö Suomen Lastenhoitoalan Liitto SLaL:n tiedote aiheesta:
https://www.epressi.com/tiedotteet/terveys/varhaiskasvatusta-ei-tule-ylipedagogisoida-arjen-turvallisuus-unohtui.html
Lisätietoja:
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, gsm 040 821 0028
Tehyn sosiaalipoliittinen asiantuntija Eva Siitonen, gsm 0400 265 051