Tehy: Pakkolaki ei käy

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy on tyrmistynyt hallituksen pakkolakiesityksestä. Toteutuessaan pakkolait leikkaisivat koulutetun hoitohenkilöstön palkkoja enimmillään jopa 10 %.
 
– Taloudellisesti tiukkoina aikoina ei ole saatu välttämättä aina niitä palkankorotuksia mitä Tehy on ajanut. Vuosiloman muuttuminen enintään kuuden viikon mittaiseksi koetaan erittäin epäoikeudenmukaiseksi. Pitkät vuosilomat on saatu vuosien kuluessa palkankorotusten sijasta. Niiden lyhentäminen ilman vastaavaa kompensaatiota palkassa romuttaa sopimuksiin perustuvaa työehtosopimusjärjestelmää, sanoo Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.
 
Lomarahojen leikkaus merkitsee suoraa palkanalennusta, joka vaikuttaa raskaasti sosiaali- ja terveysalan palkkoihin.
 
Myös ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus vaikeuttaa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten arkea. Kun vuosiloma muuttuu korkeintaan kuuden viikon mittaiseksi ja loppiainen sekä helatorstai muuttuvat palkattomiksi vapaapäiviksi, pitenee työaika. Samalla palkalla tehtäisiin enemmän työtä.
 
– Alan vetovoimaisuus heikkenee merkittävästi, sillä työntekijät venyvät monin paikoin jo todella paljon, Vesivalo sanoo.
 
Tehyssä ollaan myös huolissaan pakkolakien merkityksestä työrauhalle ja yhteiskunnalle, jossa on pystytty sopimalla hoitamaan asioita. 
 
– Pakottamisen tiellä murretaan sopimusyhteiskunnan perinteitä ja myös lakot voivat olla mahdollisia, Vesivalo sanoo.
 
Lisätietoja:
Tehyn edunvalvontajohtaja Riikka Rapinoja, gsm 0400 952 162