Tehy: Kätilöopiston kaltaiset sisäilmaongelmat liian yleisiä sosiaali- ja terveysalalla

Turun yliopisto ja Tehy ovat julkaisseet hiljattain laajan sisäilmatutkimuksen sosiaali- ja terveysalan toimipisteiden sisäilmasta. Tutkimus on tähän mennessä Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan työpaikkojen sisäilmaongelmia koskeva selvitys.

Kuvateksti
Kuva: iStock

Selvityksen mukaan sosiaali- ja terveysalan työntekijät oireilevat selvästi enemmän kuin muu väestö. Erityisesti astma ja poskiontelotulehdus ovat hälyttävän yleisiä.  Kosteusvaurioita, homeen hajua ja näkyviä homekasvustoja on vähintään joka viidennellä terveydenhuollon työpaikalla. Vastaajista 15 % on joutunut vaihtamaan työpistettä tai työpaikkaa sisäilmaongelman vuoksi.

- Julkisuudessa esillä ollut Kätilöopisto on jäävuoren huippu isosta ongelmasta, joka aiheuttaa myös merkittäviä kustannuksia niin työnantajille kuin koko yhteiskunnalle. Sisäilmaongelmat aiheuttavat paljon sairauspoissaoloja ja jopa työkyvyttömyyttä. Homesairaalat ja hometerveyskeskukset ovat aivan yhtä iso ongelma kuin homekoulut, sanoo Tehyn työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä.

Tehy vaatii kansallista korjausohjelmaa sosiaali- ja terveydenhuollon tilojen korjausrakentamiseen.

- Tehyyn on tullut vuosien varrella lukuisia yhteydenottoja sisäilmaongelmien vuoksi. Työnantajien on puututtava ongelmiin ripeämmin, jotta työntekijät eivät sairastuisi. Nyt kun sote-uudistusta toteutetaan on rakennusten kunto ja sisäilmaongelmat otettava vakavasti, Ojanperä painottaa.

On todella harmillista, että työnantajat ja kiinteistönomistajat vähättelevät ongelmaa. Vaurioiden ja puutteiden korjaaminen on tärkeää ja edullisinta mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Syiden selvittäminen ja vaurioiden korjaaminen vähentävät altistumista haittatekijöille, jolloin terveystilanne paranee ja myös poissaolot vähenevät.

Taustaa Tehyn ja Turun yliopiston tutkimuksesta:

  • Turun yliopiston tekemä tutkimus, jossa vastuuhenkilönä työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus
  • Tehyn jäsenille lähetettiin kysely, johon vastasi 13 560 henkilöä
  • Vastauksia saatiin kaikilta erva-alueilta, sairaaloista, terveyskeskuksista ja muista hoitolaitoksista
  • Kosteusvaurioita, homeen hajua ja näkyviä homekasvustoja  on vähintään joka viidennellä terveydenhuollon työpaikalla
  • Hengitystiesairauksia kuten astmaa ja infektiosairauksia on vastaajien joukossa selvästi enemmän kuin keskimäärin väestössä

Tehyn tiedote tutkimuksesta:

Kansallinen korjausohjelma sosiaali- ja terveysalan sisäilmaongelmien poistamiseksi

Tehyn julkaisu aiheesta:

Sisäilman laatu, oireet ja sairaudet

Lisätietoja:

Kaija Ojanperä, [email protected] 040-5969171