Tehy: Esimiesten määrän lasku uhka työntekijöiden hyvinvoinnille ja hoitoketjujen toiminnalle

Työntekijän tärkein tuki terveydenhuollossa on lähiesimies.

Kuvateksti
Kuva: Jussi Tuokkola

Hoitotyön johtajien ja esimiesten määrä terveydenhuollossa on tällä vuosituhannella Tilastokeskuksen mukaan laskenut. Tehyn tuoreeseen kyselyyn vastanneista esimiehistä 45 prosenttia tunnistaa ilmiön ja sanoo, että johtajien ja esimiesten määrä on organisaatiossa vähentynyt viimeisten vuosien aikana. 

Hoitotyön johtajia ja lähiesimiehiä ei Tehyn mielestä pidä vähentää. Se tuottaa väistämättä ongelmia hoitoketjun toimintaan, potilasturvallisuuteen ja työntekijöiden jaksamiseen.

Työntekijän tärkein tuki terveydenhuollossa on lähiesimies. Hän varmistaa, että hoitotyö onnistuu ja työntekijät jaksavat työssään.

– Esimiehet tuntevat yksikkönsä potilaiden hoidon vaativuuden ja oman henkilökuntansa koulutuksen ja osaamisen sekä elämäntilanteen, sanoo Tehyn johtaja Kirsi Sillanpää

Erityisesti lähiesimiehinä työskentelevät osaston- ja apulaisosastonhoitajat ovat usein puun ja kuoren välissä. Vastaajista 63 prosenttia koki saavansa tukea, ja 55 prosenttia nimesi tukijakseen oman esimiehensä.  

– Ylihoitajien määrän vähentäminen vähentää tukea lähiesimiehiltä.

Esimiestyön merkitys kokonaisuudelle on tiedostettava, koska Kevan tuoreen eläköitymisennusteen mukaan osastonhoitajista on 49 prosenttia jäämässä eläkkeelle seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Tehyn kysely selvitti esimiesten työssä viihtymistä ja halukkuutta vaihtaa alaa. Vastaajista joka kolmas (33 prosenttia) oli harkinnut alanvaihtoa kuukausittain. Toisaalta yli neljäsosa (27 prosenttia) ei ole koskaan harkinnut vaihtavansa alaa. Psyykkinen kuormitus ja palkka olivat yleisimmät syyt harkita alanvaihtoa.

Esimiehet tekevät paljon ylitöitä ja osallistuvat resurssivajeen vuoksi myös kliiniseen työhön. 72 prosenttia vastaajista kertoi tehneensä ylitöitä viimeisen kolmen viikon aikana. Kliiniseen työhön on viikoittain osallistunut 58 prosenttia vastaajista.

– Kliiniseen työhön käytetty aika on pois johtamisesta, mikä vaikeuttaa hoitotyön kehittämistä ja heikentää kokonaisuuden hallintaa.

Tehyn Aula Researchilla teettämään kyselyyn vastasi 1588 hoitotyön johtajaa ja esimiestä. 76 prosenttia vastaajista työskentelee julkisella sektorilla, ja suurin osa on työskennellyt sote-alalla yli 15 vuotta.

Vastausprosentti oli 39. Kysely tehtiin 9.1.-26.2.

Lisätietoja:

Yhteiskunta ja kehittäminen -toimialan johtaja Kirsi Sillanpää, p. 040 820 7848

Kehittämispäällikkö Sari Viinikainen, p. 040 779 3637