Hoitohenkilöstö on erittäin sitoutunutta ja pitää työstään, mutta kiireen vuoksi koetaan voimattomuutta ja eettistä stressiä, kun työtä ei ole mahdollista tehdä niin hyvin kuin haluttaisiin.
- Alan vetovoimaa heikentää myös palkkataso, joka esimerkiksi pääkaupunkiseudun elinkustannuksilla alkaa olla niin matala, että sillä on vaikea elää, sanoo SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.
- Osaavat hoitajat työskentelevät erittäin vaativissa tehtävissä asiakkaiden ja potilaiden hyväksi vuorokauden ympäri jokaisena viikon päivänä. Jotta näin olisi jatkossakin, on pakko parantaa palkkatasoa ja työoloja. Juuri tästä on kysymys myös meneillään olevissa työmarkkinaneuvotteluissa, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
Hoitajajärjestöt tavoittelevat yhdessä koulutetulle hoitohenkilöstölle kunta-alalla myös omaa sopimusta, jonka avulla voitaisiin nykyistä paremmin kehittää hoitohenkilöstön palkkausta, työaikoja kuten mm. varallaoloa sekä parantaa työoloja.
SuPer ja Tehy pitävät tärkeänä myös sitä, että lomarahaleikkauksien aiheuttamaa taloudellista menetystä kompensoidaan kunta-alan työntekijöille. Järjestöt korostavat, että lomarahaleikkauksen kompensaatiota ei voida toteuttaa palkankorotusvaroista.
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ja sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy edustavat yhteensä noin 250 000 koulutetun hoitohenkilöstön edustajaa.