Miksi Tehyn ja SuPerin sopimuksessa ei ole parempia palkankorotuksia myös varhaiskasvatuksen hoitajille?

Tehy ja SuPer vaativat valtakunnansovittelijan toimistossa varhaiskasvatuksen hoitajille samoja palkankorotuksia kuin sotesektorin hoitajille. Tehy ja SuPer ajoivat varhaiskasvatuksen hoitajien asiaa määrätietoisesti ja tinkimättä sunnuntai-illan viimeisiin hetkiin asti. Varhaiskasvatuksen hoitajat ovat samanlaisessa palkkamontussa kuin sotesektorin hoitajat. Alalla vallitsee voimakas työvoimapula. Olemme sitä mieltä, että myös varhaiskasvatuksen hoitajat ja opettajat ansaitsisivat ihan samanlaiset korotukset ja samoilla perusteluilla. 

Valtakunnansovittelija antoi sunnuntai-iltana sovintoehdotuksen, jossa 6% lisäpalkkaohjelma koski vain SOTE-sopimusta. 

Valtakunnansovittelijan sovintoehdotus voidaan vain hyväksyä tai hylätä kokonaisuutena. Sitä ei voida hyväksyä osittain tai ehdollisena eikä siitä voida neuvotella. 

Miksi valtakunnansovittelija jätti varhaiskasvatuksen sovintosopimuksen ulkopuolelle?

Käsityksemme mukaan se johtui JUKOn, JAUn ja KT:n tekemästä kesäkuisesta sopimuskokonaisuudesta, jolla JUKO ja JAU pyrkivät estämään sen, että Tehy ja SuPer saisivat omaan sopimukseensa muita korkeammat korotukset. Nämä tehokkaat lukot aiheuttivat sen, että varhaiskasvatus jäi korotusten ulkopuolelle, koska KT pelkäsi, että muutoin koko 6% potti valuisi koko kuntasektorille.

Olemme syvästi pahoillamme siitä, että julkisella sektorilla muut liitot asettuvat varhaiskasvatuksen palkankorotusten tukkeeksi – jopa omia jäseniään vastaan. Vain yhteistyöllä voisimme saavuttaa myös varhaiskasvatukseen alan kipeästi kaipaamat lisäpalkkaohjelmat.

JUKO ja JAU tulevat seuraavaksi neuvottelemaan KT:n kanssa siitä, miten he tulevat osaksi Tehyn ja SuPerin maanantaina syntynyttä sopimusta. 

Tarjoamme kaiken tukemme JUKOlle ja JAUlle siltä osin, että saisimme neuvoteltua 6% korotukset myös varhaiskasvatukseen. Se ei ole vaikeaa, mikäli JUKO ja JAU tunnustavat, että Tehyn ja SuPerin sopima  6% korotus on kustannusvaikutteinen palkankorotus. Näin korotus valuisi JUKOn, JAUn ja KT:n tekemän pöytäkirjan mukaan suoraan myös varhaiskasvatukseen.

Tehy ja SuPer loivat tien varhaiskasvatuksen palkankorotuksille. JUKOlta ja JAUlta tarvittaisiin nyt viisautta hyödyntää kesällä tekemäänsä pöytäkirjaa. Yhteistyöllä korotukset saataisiin myös varhaiskasvatuksen hoitajille ja opettajille.