Vain terveenä päiväkotiin

Varhaiskasvatuksen koronasuosituksia on päivitetty ja syystäkin, sillä ensimmäiset tartunnat on päiväkodeissa jo havaittu. Erityistä huomiota on kiinnitettävä siihen, ettei päiväkodeissa sekoiteta tai yhdistetä ryhmiä.

Kuvateksti
kuva: Jussi Tuokkola

Keväällä opitut toimintatavat kuten tehostettu käsi- ja yskimishygienia ja turvavälien pitäminen ovat tehostetun siivouksen ohella edelleen ensisijaiset keinot välttää tartuntojen leviäminen. Lapset eivät turvavälejä muista, mutta aikuisten välisessä toiminnassa se on tärkeää.  

Ryhmäkokoja ja henkilöstömitoitusta on noudatettava.  Ryhmiä ei sekoiteta tai yhdistetä keskenään eikä henkilökunta siirry ryhmästä tai toimipaikasta toiseen.  Tämän ohjeen noudattamiseen tarvitaan nyt ryhtiliikettä, sillä se jäi keväällä monilta noudattamatta.

Ruokailu järjestetään mahdollisuuksien mukaan oman ryhmän kanssa. Monen ryhmän yhteisruokailu ei ole nyt oikea toimintatapa. 

Vain lapset ja henkilökunta saavat oleskella varhaiskasvatuksen alueella. Huoltajien kanssa pidetään turvavälit ja toimipaikkakohtaisesti ohjeistetaan vanhempia siitä, miten lapsi tuodaan ja haetaan päiväkotiin tai perhepäivähoitoon. Henkilökunnan kokoukset järjestetään mahdollisuuksien mukaan etäyhteyden avulla.

Nuhaisena ja yskäisenä pysytään kotona. Oireisten tulee hakeutua koronavirustestiin paikallisten ohjeiden mukaisesti. Varhaiskasvatukseen voi palata, jos testitulos on negatiivinen ja oireet vähenemään päin - täysin oireeton ei tarvitse olla.  Jos oireet johtuvat allergiasta ja allergialääkitys helpottaa oireita voi varhaiskasvatukseen palata, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.

Riskiryhmään kuuluvien lasten osalta arvioi hoitava lääkäri voiko lapsi osallistua varhaiskasvatukseen. Työntekijöiden osalta tekee työnantaja yhdessä työterveyshuollon kanssa riskinarvion.

Jos päiväkodissa tai perhepäivähoidossa todetaan koronavirustartunta, on mahdolliset altistumiset selvitettävä. Altistuneet asetetaan mahdollisimman nopeasti tartuntatautilain nojalla karanteeniin 14 vuorokaudeksi. Tartunnan saanut on pois varhaiskasvatuksesta vähintään 14 vuorokauden ajan siitä, kun oireet ovat alkaneet.  Kahden oireettoman vuorokauden jälkeen voi palata varhaiskasvatukseen.

Kaiken tämä keskellä on muistettava, että lapsen etu ohjaa toimintaa myös korona-aikana. Turvaväleistä huolimatta lapset tarvitsevat läheisyyttä, vuorovaikutusta ja turvaa – aivan kuten ennenkin.

Varhaiskasvatuksen päivitetyt koronaohjeet löydät täältä

Suosittelemme sinulle

Työelämäopas
Julkaisupäivämäärä
7.4.2021
Työelämäopas
Julkaisupäivämäärä
6.4.2021