Kuva: iStock

Tehyn asiantuntija neuvoo: Näin suojaat itseäsi ja asiakastasi koronatartunnalta koti- ja pitkäaikaishoidossa

Noudata huolellista käsi- ja yskimishygieniaa kotihoidossa ja pitkäaikaishoidon toimintayksiköissä.

Tehyyn on tullut paljon kysymyksiä siitä, miten ikäihmisten kotihoidossa ja vanhusten ja vammaisten pitkäaikaishoidossa voi suojata asiakkaita ja työntekijöitä koronatartunnalta. Yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion. Lisäksi vaikeat perussairaudet lisäävät riskiä vakavaan tautiin.

Uusi koronavirus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii ja aivastaa. Virus voi tarttua myös tahrautuneiden käsien ja pintojen välityksellä. 

Älä mene sairaana töihin. Ilmoita sairaudesta esimiehellesi ja soita tarvittaessa työterveyshuoltoon. Tämä on erityisen tärkeää, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita.

Noudata kotihoidossa ja pitkäaikaishoidon toimintayksiköissä huolellista käsi- ja yskimishygieniaa. Käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta ja pese käsiä huolellisesti saippualla. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Noudata hengitystieinfektiota sairastavan asukkaan hoidossa tavanomaisten varotoimien lisäksi kosketus- ja pisaravarotoimia.

Lisätietoa koronavirukselta suojautumisesta kotihoidossa.

Lisätietoja suojainten käytössä kotihoidossa.

Lisätietoja suojainten käytössä pitkäaikaishoidossa.

THL:n ohjeita sote-ammattilaisille.

Tehyn asiantuntijat ovat laatineet vastauksia jäsenten kysymyksiin ja ohjeita tehyläisille: www.tehy.fi/korona

Jos et löydä sivuilta vastausta omaan kysymykseen, voit esittää kysymyksiä sähköisen asiointipalvelun kautta.