Tartunnat leviävät hoivakodeissa – torjunta kohdistettava myös oireettomiin

Koronavirustartunnat ovat levinneet osassa julkisen ja yksityisen ympärivuorokautisen hoidon yksiköitä. Asiakkaista valtaosa kuuluu riskiryhmään, joille virus on erityisen vaarallinen. Haastavaksi koronaviruksen tartuntojen ehkäisyn ympärivuorokautisessa hoidossa tekee se, että tartunnan saanut henkilö voi levittää virusta eteenpäin jo 1–2 vuorokautta ennen oireiden alkamista (THL).

Kuvateksti
Kuvituskuva: Lauri Rotko

Tutkittu tieto koronaviruksesta ja sen aiheuttamasta taudista päivittyy jatkuvasti. Yhdysvaltalaisessa hoivakodissa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että myös oireettomat asukkaat ja hoitohenkilöstö todennäköisesti tartuttivat tautia. Lääkärilehti julkaisi tutkimuksesta uutisen

Hoivakodissa oli yhteensä 89 asiakasta maaliskuun 3. päivänä. Varotoimista huolimatta kolmen viikon jälkeen 57 asukkaalla koronatesti oli positiivinen. Heistä 11 siirrettiin sairaalaan, joista 3 teho-osastolle. Sairastuneista 15 kuoli. Hoitajista 26:lla todettiin tartunta.  

Koronapositiiviseksi testatuista asukkaista yli puolet oli oireettomia testihetkellä ja tutkijoiden mukaan myös he todennäköisesti tartuttivat tautia. Näin ollen ei ole riittävää, että taudin torjuntakeinot kohdistetaan vain oireileviin asukkaisiin. Tutkijat suosittelevat myös, että hoivakodeissa kielletään vierailut, henkilöstöä testataan koronatartunnan varalta ja koko henkilöstö käyttää hengityssuojaimia.  

Oireettomien asiakkaiden hoidossa, sekä tehostetussa palveluasumisessa että kotihoidossa, tulee Tehyn mukaan käyttää ensisijaisesti kertakäyttöisiä kirurgisia nenä-suusuojia, jotta voidaan suojata asiakkaita tartunnoilta. Huolellinen käsi- ja yskimishygienia on tärkeää. Tilojen desinfiointiin ja siivoukseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. 

Suomessa ohjeita ympärivuorokautisen hoidon yksiköiden koronatartuntojen torjuntaan ovat antaneet STM ja THL. Annettuja ohjeita tulee noudattaa. Työnantajan velvollisuus on huolehtia työntekijöiden asianmukaisesta ja riittävästä suojavarustuksesta, jonka avulla turvataan sekä asiakkaan että työntekijän terveyttä. 

Suosittelemme sinulle

Työelämäopas
Julkaisupäivämäärä
24.9.2021
Työelämäopas
Julkaisupäivämäärä
7.4.2021