Rokotetta odotellessa

Koronan toinen aalto on käynnistynyt. Kansalaisia suositellaan pitämään huolta hyvästä käsihygieniasta, noudattamaan hyvää yskimistekniikkaa, välttämään tungoksia, pitämään välimatkaa kanssaihmisiin ja käyttämään maskia joukkoliikenteessä.

Kuvateksti
kuva: Pia Inberg

Näillä toimilla pyritään välttämään uusien tautihuippujen ilmeneminen. Samanaikaisesti ihmiset haluavat elää elämää ja kokea asioita, minkä johdosta koronaan liittyvät suositukset tahtovat unohtua ja altistumisia pääsee syntymään. 

Koronaan on kehitetty rokotteita pandemian alusta alkaen ja piakkoin ne toivottavasti saadaan myös markkinoille. Tehyn näkemyksen mukaan sote-alan ammattilaiset pitää priorisoida rokotettavien kärkeen. Työturvallisuuden näkökulmasta työnantaja on velvollinen suojaamaan työntekijää työtehtäviin liittyviltä biologisilta vaaroilta. Tämän lisäksi työnantajan pitää tartuntatautilain mukaan huolehtia myös siitä, että tartuntatautien vakaville sairauksille alttiita asiakkaita hoitava henkilöstö on rokotettu. Myös potilasturvallisuuden kannalta on perusteltua, että sote-alan ammattilaiset rokotetaan nopeasti. 

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee on kertonut julkisuuteen Suomen koronavirusrokotestrategian valmistelusta. Rokotteita on globaalisti valmisteilla useita erilaisia ja Suomi on tavoittelemassa kolmeen erilaiseen teknologiaan perustuvaa rokotetta. Eri ikä- ja riskiryhmille saatetaan tarvita erilaisia rokotteita, mikä toimii perusteena erilaisten rokoteversioiden valtakunnalliselle hankinnalle. 

Korona on vahvasti tuonut taas näkyväksi kaikkien rokotusten todellisen merkityksen. Rokotteilla pystytään suojaamaan kokonaista väestöä yleisiltä ja vakavilta tartuntataudeilta, kunhan rokotuskattavuus on hyvällä tasolla. 

Suomessa rokoteturvallisuus on huippuluokkaa. Markkinoille lasketut valmisteet ovat testattuja ja niiden sisältämät riskit on minimoitu. Vakavat haittavaikutukset rokotuksissa ovat lähtökohtaisesti harvinaisia. Markkinoille ei lasketa valmisteita, jotka ovat käyttäjilleen vaarallisia. Rokotteita pistävä henkilöstö on koulutettu tehtäväänsä, ja he päivittävät sekä täydentävät osaamistaan säännöllisesti.  

Kaikille rokotteet eivät sovi ja yliherkkyyksistä kärsiviä rokotettavia löytyy aina. Tällaisten työntekijöiden on tärkeää arvioida rokottamiseen liittyvät riskit omassa työterveyshuollossaan.  Tarvittaessa rokottamisen turvallisuustasoa voidaan tehostaa ja antaa rokote tehostetussa seurannassa lääkärin valvonnassa.  

Rokote on turva meille kaikille! 

Lisätietoa:  
 
https://thl.fi/fi/-/thl-suosittaa-kasvomaskin-kayttoa-toisten-suojaamiseksi-kasienpesu-ja-turvavalit-ovat-tarkeimmat-keinot-ehkaista-koronatartuntoja 

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus  

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/tietoa-rokotuksista/eri-kohderyhmien-rokottaminen/laaketieteellisten-riskiryhmien-rokottaminen/allergisten-rokottaminen