Päiväkotien henkilöstön tehtävänä ei ole toimia koronavartijana

Päiväkodin henkilöstön vastuulla ei ole toimia koronavartijana ja arvioida kuka lapsista saa jäädä hoitoon ja kuka lähetetään kotiin. Vastuu lapsen oireiden arvioimisesta on vanhemmilla.

Kuvateksti
kuva: Mikko Nikkinen

Lapsi, jolla on hengitystieinfektion oireita kuten yskää, kurkkukipua, kuumetta, hengenahdistusta, lihaskipuja, vatsaoireita tai päänsärkyä ei kuulu päiväkotiin eikä perhepäivähoitoon. Näin on THL ja Opetushallitus ohjeistanut.

On tärkeää, että varhaiskasvatuksessa olevat koronaoireiset lapset ja henkilökunta testataan ja vastauksia odotetaan rauhassa kotona. Päiväkodeista ei haluta koronalinkoja, joista tartunnat leviävät koteihin ja sitä kautta vanhempien työpaikoille.

Koronatestausten yhteydessä on keskusteltu siitä, kuinka flunssaan sairastuneet – niin lapset kuin aikuisetkin – täyttävät koronatestauspisteet. Kuitenkin oireiden ilmaantuessa on koronatestausta tehtävä, vaikka testin tulos olisi sitten negatiivinen.

Ei ole lapsen edun mukaista, että vanhemmat vievät lapsen nuhaisena tai kurkku karheana kokeilemaan, saako hoitoon jäädä vai ei.  Lapselle voi olla hyvin ikävä kokemus lähteä kesken leikkien kotiin koronaoireiden takia.   Vanhempien täytyy arvioida kotona, onko lapsi terve vai ei.

Tilanne on hankala niin varhaiskasvatuksen henkilöstölle kuin lapsille ja heidän vanhemmilleen.  Jotta päästäisiin kohti normaalia arkea ja vältettäisiin tartuntojen leviäminen, on nyt oltava erityisen huolellinen ja tarkka.

 

Suosittelemme sinulle

Työelämäopas
16.3.2021
Työelämäopas
24.9.2021