Massarokotuksia mutkat suorina

Jaahas, nyt olisi rokotusluvalliselle sairaanhoitajalle tai terveydenhoitajalle tarjolla unelmatyöpaikka ”huippupalkkauksella”. Työpaikkailmoituksessa siivousalan yritys lupaa kymmenen hyvää ja yksitoista kaunista. Samalla kun odotamme kuumeisesti koronan massarokotusten aloittamista, ovat pisnes-nikkarit heränneet talvihorroksesta.Tohinassa näyttää unohtuneen, että soteala on poikkeuksellisen tiukasti säännelty. Kovalle sääntelylle ja lupavaatimuksille on peruste: asiakas- ja potilasturvallisuus.

Kuvateksti
Kuvituskuva: Markku Ulander/Lehtikuva

Oheisessa työpaikkailmoituksessa tarjotaan terveydenhuollon ammattihenkilölle ”huippupalkkaa”. Kovin kummoisesta palkasta ei tosiasiassa olekaan kyse, koska kyseessä on ammatinharjoittajalle/yrittäjälle maksettava korvaus, josta vähennetään sivukulut, joiden jälkeen palkka on n. 10 € tunnilta.

Työpaikkailmoituksessa siivousalan yritys rekrytoi y-tunnuksettomia sairaanhoitajia ja terveydenhoitajia koronarokotustyöhön siten, että terveydenhuollon ammattihenkilö tekisi työn y-tunnuksettomana ns. kevytyrittäjänä. Tämä liikeidea ei ole ongelmaton, koska yksityisen terveydenhuollon palvelujen tuottajalla on oltava lupa palvelujen tuottamiseen. Y-tunnuksettomalla kevytyrittäjällä ei voi yksityistä terveyspalvelua tuottaa, koska ilman y-tunnusta ei voi tehdä ilmoitusta toiminnasta viranomaiselle. Viranomainen tarvitsee y-tunnuksen, jotta voi valvoa toimintaa. Kun terveydenhuollon ammattihenkilö tarjoaa yksityisen terveydenhuollon palvelua itsenäisenä ammatinharjoittajana tai toiminimiyrittäjänä y- tunnuksella, on hänen tehtävä ilmoitus toiminnasta aluehallintovirastoon ennen toiminnan aloittamista. Työnhakuilmoituksesta jää epäselväksi, kenen velvollisuutena on hakea rokotustoiminnalle lain edellyttämä lupa viranomaiselta. Tehy on pyytänyt asiasta viranomaisen kannanoton.

On helppo arvata, että muidenkin liikevainu toimii ja vastaavia työtarjouksia tulee lisää. Näyttääkin siltä, että kansalaisten lisäksi myös villi länsi odottaa massarokotusten aloittamista. Koronasta tienattavat eurot houkuttavat epäilemättä niin suuria kuin pieniäkin toimijoita. Selvää on, että viranomaisella riittää töitä tätä katrasta valvoessa. Tehyssä toivomme malttia ja ennen kaikkea lainsäädännön noudattamista. Pelissä on muutakin kuin eurot eli kansalaisten terveys ja turvallisuus.