Lastenhoitajasta on moneksi – uusi tehtävä on ollut mahdollisuus

Koronakevät on osoittanut, että varhaiskasvatuksen lastenhoitaja voi tehdä monenlaista työtä. Määräaikaisilla tehtäväsiirroilla on vältytty lomautuksilta.

Kuvateksti
Kuva: iStock

Päiväkotien henkilöstöstä nimenomaan lastenhoitajat siirtyivät koronaepidemian myötä uusiin tehtäviin. Koska useilla lastenhoitajilla on sosiaali- ja terveydenhuollon koulutus, he siirtyivät työskentelemään ikäihmisten palveluihin.  

Uudet määräaikaiset työtehtävät ovat löytyneet kotihoidosta, asumispalveluista, palvelukeskuksista ja tehostetusta palveluasumisesta. Toiset ovat siirtyneet terveyskeskusten saattohoito- tai vuodeosastolle; toiset vammais- tai lapsiperheiden tukipalveluihin.  

Kunnat ovat epidemian aikana systemaattisesti soittaneet ikääntyneille ja selvittäneet heidän tarvettaan apuun, joten lastenhoitajia on työskennellyt myös asiointi- ja puhelinpalveluissa. Lastenhoitajat ovat työskennelleet myös vastaanottokeskuksessa ja pandemiayksikössä. He ovat ulkoiluttaneet lapsia tai jakaneet ruokaa koteihin. Ulkona olemiseen tottuneita lastenhoitajia on nähty myös puistotyöntekijöinä. 

Uudet tehtävät ovat kestäneet muutamasta päivästä tai viikosta aina useampaan kuukauteen. Osa jää koko kesäksi uuteen tehtäväänsä. Monille tehtävät ovat olleet ennestään tuttuja ehkä korkeintaan opiskeluajoilta. Osa lomautuksista on voitu välttää määräaikaisilla tehtävänsiirroilla. Lomautuksia on silti myös tullut, ja niihin varaudutaan edelleen.  

Varhaiskasvatuksessa koronaepidemia on vaikuttanut monella tavalla. Lastenhoitajien rooli terveydenhuollon ja hygienian osaajina on ollut merkittävä. Kun lasten määrä päiväkodissa väheni, henkilöstö oli vuosilomalla, lomautettuna tai muissa tehtävissä. Lastenhoitajan työtä ei voi tehdä etänä – he ovat hoitaneet päiväkotiin jääneet lapset. 

Toukokuun puolessa välissä lapset alkoivat nopeasti palata päiväkotiin, ja moni lastenhoitaja palasi takaisin omaan työhönsä. Siirtyminen uuteen tehtävään lyhyeksikin aikaa on ollut avartava kokemus ja antanut mahdollisuuden nähdä oma työ uusin silmin.   

Suosittelemme sinulle

Työelämäopas
Julkaisupäivämäärä
7.4.2021
Työelämäopas
Julkaisupäivämäärä
16.3.2021