Kuva: iStock

Lahjaksi lapsen etu – lastenhoitajan kirje joulupukille

Rakas joulupukki!

Kirjoitan sinulle pitkästä aikaa. Teen yhtä maailman tärkeimmistä töistä, sillä työskentelen varhaiskasvatuksessa.

Toivon, että työtäni ja osaamistani arvostetaan ja että se näkyy myös palkassa.

Toivon, että saan keskittyä siihen tärkeimpään eli lapsen edun toteuttamiseen moniammatillisessa tiimissä. Toivon, että yhdessä kehitämme toimintaamme ja pystymme tarjoamaan lapsille laadukasta varhaiskasvatusta, jota myös maailman parhaaksi on sanottu.

Joulupukki, uskallan vaatia, että meillä on joka päivä oikea määrä kasvattajia suhteessa lasten määrään. Lakikin sen jo sanoo.

Toivon pääseväni säännöllisesti lakisääteiseen täydennyskoulutukseen. Kun osallistun koulutukseen, tulee tilalleni ottaa sijainen. En voi lähteä koulutukseen, jos kollegani joutuvat suuren lapsiryhmän kanssa tekemään myös minun työni.

Toivon, että vapaa-aikaani kunnioitetaan. Minulla on oikeus luottaa annettuihin työvuoroihin ilman, että niitä muutetaan jatkuvasti. Minun ei myöskään tarvitse päivystää puhelinta ilman korvausta siltä varalta, että joku työkaveri on sairastunut, ja minun pitää mennä tekemään hänen vuoronsa.

Toivon, että koulutustani ja osaamistani arvostetaan. Toivon, että saan käyttää koko osaamiseni, kokemukseni ja koulutukseni hyödyksi. Minulla on paljon annettavaa, jos vaan saan siihen mahdollisuuden. 

Toivon, että saan tehdä työni koulutettujen kollegojen kanssa. Alan vetovoima ja pitovoima pitää ottaa vakavasti. Koulutetut varhaiskasvatuksen ammattilaiset takaavat laadun ja turvallisuuden. Meitä pitää olla myös tulevaisuudessa.

Toivon työnantajalle viisautta huolehtia minun ja työkavereiden työhyvinvoinnista ja jaksamisesta. Haluan tehdä tätä tärkeää työtä vielä monta vuotta.

Toiveeni ovat myös oikeuteni. Minulla on oikeus tehdä parhaani, käyttää koko osaamistani ja tehdä työni niin, että lapsen etu toteutuu.

Minulla on oikeus tehdä työtä moniammatillisen tiimin täysivaltaisena jäsenenä. Minulla on oikeus täydennyskoulutukseen ja omaan vapaa-aikaan. Minun ei tarvitse päivystää puhelinta, ellei siitä ole erikseen sovittu. Minulla on oikeus arvostukseen ja palkkaan, joka vastaa työni vaativuutta. Palkkaan, jolla voi elää.

Kiitos etukäteen joulupukki ja hyvää Joulua!