Kuva: iStock

Kotihoidon työntekijöiden on käytettävä hengityssuojainta – ministeriö antoi ohjeet

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut ohjeet siitä, miten kotiin annettavissa palveluissa tulee suojautua.   

Koronatartunnan saanut henkilö voi THL:n mukaan levittää virusta eteenpäin jo ennen oireiden alkamista. Kotihoidossa on tärkeää suojella asiakkaita henkilökunnan mahdollisesti kantamalta taudilta. Käsihygienia asiakkaan hoitamisessa on välttämätöntä.  

Kotihoidossa työskentelevät tehyläiset ovat kysyneet, millaisia suojaimia asiakkaiden luona tulisi käyttää. Koulutetulla hoitohenkilöstöllä on ollut huoli siitä, että he voivat tartuttaa asiakkaita tai he voivat itse saada tartunnan. Viranomaisten ja työnantajien ohjeissa on ollut vaihtelua.  

Kotihoidossa on käytettävä koronavirusepidemian aikana hengityssuojainta asiakkaan suojaamiseksi. Ministeriön mukaan terveiden ja oireettomien asiakkaiden kanssa voidaan käyttää kertakäyttöistä kirurgista suu-nenäsuojusta tai pestävää kankaista suojainta, esimerkiksi huivia. 

Työantajan on annettava henkilökunnalle ohjeet kankaisten suojaimien käytöstä ja desinfioinnista. Kankaista suojainta käytetään vain kerran, ja se pestään tai hävitetään käytön jälkeen.  

Hengitystieinfektioon sairastunutta potilasta hoidettaessa ja hengitystieinfektioon sairastunutta henkilökohtaisen avun saajaa avustettaessa on käytettävä kirurgista suu-nenäsuojusta, suojakäsineitä sekä suojatakkia tai esiliinaa. 

Kotihoidon työjärjestelyillä on pyrittävä turvaamaan se, että asiakkaan luona käyvä henkilöstö ei vaihdu jatkuvasti. Ennalta tulisi myös sopia, mikä ryhmä hoitajista käy mahdollisen COVID-19-tartunnan saaneiden asiakkaiden luona.  

Jos työntekijällä on hengitystieinfektion oireita, on oltava heti yhteydessä esimieheen. Töissä ei saa olla sairaana.  

Työterveyslaitoksen ohjeet kotihoidon henkilöstön suojaamiseen. 

Kommentit

Käyttäjän Tehyn käyttäjä kuva

Terveiset kentältä.
Saamme kaksi heng..suojainta/ työpäivä. Ne vaihdetaan ruokatauolla eikä niitä saa välillä riisua. Se ei voi olla terveellistä keuhkotuuletukselle ja mitä siitä seuraa pidemmän päälle? Meillä työntekijöillä on lisääntynyt päänsärkyä ja migreeniä. On ihan kamala tunne ja olotila hengästyä suojaimen kanssa tai asiakkaan suihkutustilanteessa.
Työnantajan toivoisi tulevan vastaan nyt viimeistään edes siten, että pitkät työputket loppuisivat ja tuplavuorot kokonaan. Etteivät työntekijät nyt tähän kaatuisi.

Käyttäjän Tuija Kallio kuva

Meillä ei voida noudattaa ministeriön ohjeita koska maskeja ei ole ja myös työvaatteiden saannissa on ongelmia.