Hyvää etävappua

Sote-sopimus ja kohtuulliset palkankorotukset olivat tänä vappuna jälleen kerran liikaa pyydetty.

Kuvateksti
Kuva: Tehy-lehden arkisto

Tiesitkö, että vapun juuret ovat Yhdysvalloissa? Toukokuun ensimmäinen päivä Moving Day oli New Yorkissa päivä, jolloin vaihdettiin työpaikkaa ja uusittiin työsopimuksia. Vuonna 1886 samana päivänä järjestettiin laaja yleislakko kahdeksantuntisen työpäivän puolesta. Tässä lakossa kuoli työntekijöitä.

Toukokuun ensimmäisestä on sittemmin tullut työväen juhlapäivä.

Vappu Suomessa työväen, ylioppilaiden ja kevään juhla. Useimmille se on samalla vapaapäivä, jota tavallisesti juhlitaan puistoissa ja tivoleissa. Lukuisa joukko sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia sen sijaan työskentelee myös vappuna yhteiskunnalle merkittävien palvelujen parissa. Simat nautitaan työpaikan kahvihuoneessa. Perheen lapsi on tiennyt jo monta vuotta, että tivoli on auki seuraavan viikon ja äiti tai isä vie sinne, kunhan kolmivuorotyöltään pääsee.

Tänä vuonna työväen juhlapäivä saa tehyläisten keskuudessa uuden merkityksen. Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä sekä varhaiskasvatuksessa on koronaepidemian vuoksi tehty ylitöitä, töitä ilman lomia, joustettu, siirrytty uuteen yksikköön, työskennelty ilman riittäviä suojaimia, lomautettu ja muutettu työnkuvia. Valmiuslaki hengittää niskaan, ja siitä on nähty painajaisia. Kaikki ovat tehneet työssään parhaansa ja enemmänkin, vaikka pelko omasta ja läheisten terveydestä sekä omasta jaksamisesta painaa mieltä.

Oma, sinänsä maksuton sote-sopimus ja kohtuullinen korvaus vaativasta työstä ovat aina vaan liikaa pyydetty. Perehdyttyään valtakunnansovittelijan ratkaisuesitykseen tehyläinen laittaa suojamaskin kasvoilleen ja suojakäsineet käteen. Samalla hän toivoo, että ihan heti ei tarvitse mennä vessaan, jotta suojaimia ei kuluisi liikaa, kun ne pitää vaihtaa. Iltavuoron jälkeen Finlandia-talon sininen valo ja taputukset parvekkeilta nostavat silmiin väsymyksen kyyneleet.

Jos minä jotain voisin toivoa kaikille tehyläisille niin sitä, että Moving Day joskus toistuisi ja nykyajan työväki saisi ansaitsemansa rahallisen arvostuksen.