Hurjaa menoa HUSissa

HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen on mediassa äänekkäästi vaatinut valmiuslain käyttöönottamista.

Kuvateksti
kuva: Riikka Huttunen

”Sairaaloissa ei ole joulun ja vuodenvaihteen aikana ylimääräistä reserviä ja tiukan paikan tullen ainoa keino turvata kiireellinen potilashoito on kutsua henkilökuntaa töihin vuosilomalta. Ilman valmiuslakia emme voi tätä tehdä velvoittavasti. Viiveisiin ei ole varaa. Toki toivon, että tähän äärimmäiseen keinoon ei tarvitse turvautua. Henkilökunta on lomansa ansainnut”, sanoo toimitusjohtaja Juha Tuominen.

Sekä Tuominen että johtajaylilääkäri Mäkijärvi ovat kertoneet, että työntekijäjärjestöjen kanssa on neuvoteltu lisätyökorvaukset sekä päätetty jatkaa hälytysrahan maksamista joustavammin. Näiden avulla pyritään hoidon turvaamiseen joulun ja uuden vuoden aikaan. Mäkijärvi on jopa väittänyt, että vuosilomien perumisesta on sovittu henkilöstön kanssa korvaukset. Ihan lööperiä puhuu Mäkijärvi. Työnantaja ei ole tällaiseen suostunut.

HUSin johdon kanta on, että valmiuslaki tarvitaan, koska sen avulla voidaan turvata terveydenhuollon resurssien lisäys koronatilanteen mahdollisesti heiketessä joulun ja vuodenvaihteen aikana. Näinhän se tietysti on, jos HUS ei ole valmis sijoittamaan yhtään valtiolta saamistaan koronarahoista hoitajien palkitsemiseen. HUS-johtajien mainitsemat henkilöstön kanssa neuvotellut sopimukset ovat ihan normaaleja joulunajan lisätyövoiman turvaamiseksi tehtäviä sopimuksia. Ei niissä ole huomioitu koronan edellyttämää lisätyövoiman tarvetta mitenkään.

Vastuuta siitä, että paikallisesti ei ole saatu sovittua minkäänlaisista koronalisäkorvauksista ei ole henkilöstön edustajien syy. Miten sopiminen voisi onnistua, jos HUS-työnantaja jo julkisuudessakin kertoo, että valtiovallan kanssa on yhteisymmärrys, ettei mitään koronalisiä makseta.

HUS-valtuusto naulasi eilisessä kokouksessaan viimeisen naulan paikallisen sopimisen arkkuun. SDP ryhmä/valtuutettu Maija Anttila teki kaksi esitystä, joista äänestettiin:

A) budjettiin varataan 5miljoonaa euroa valtioneuvoston sairaanhoitopiireille lupaamista koronan hoitoon tarkoitettujen kustannusten kattamisen määrärahoista. Näillä turvataan kriittisen joulun/vuodenvaihteen työvoiman saatavuus, ettei tarvitse käyttää pakkotoimia. 
B) HUS-johto valmistelee esityksen valtuustolle, miten palkitaan henkilöstöä poikkeuksellisen vaativassa, ja suurta joustavuutta vaatineessa tilanteessa tms.

Molemmat esitykset äänestettiin nurin. SDP ja vasemmisto olivat esityksen takana. Kokoomus, vihreät ja RKP äänestivät ainakin toista esitystä vastaan.

Valtuuston viesti on vahva; mitään ekstraa ei tarvitse hoitajille korvata, eikä HUS näköjään tule korvaamaan hoitajille senttiäkään ylimääräistä koronatilanteen vaatimasta lisävenymisestä.

Veikkaan vahvasti, että Juha Tuomisen ääni valmiuslain vaatimuksista vain kovenee. Ja eihän muuta keinoa kuin pakottaminen tietenkään ole, jos valtioneuvoston sairaanhoitopiireille osoittamista koronarahoista ei haluta hoitajia palkita.

Kuuma peruna lentää taas pääministeri Marinille. Kuka korvaa hoitajille, kun HUS on näin selvästi ilmoittanut, ettei ainakaan se? Tuskin valtiovalta haluaa hoitohenkilöstölle pakkotyötä joululahjaksi antaa?

Blogia täsmennetty kello 10.00: Kokoomus, vihreät ja RKP äänestivät ainakin toista esitystä vastaan.

Suosittelemme sinulle

Työelämäopas
Release date
9.4.2021
Työelämäopas
Julkaisupäivämäärä
4.10.2021