Kuva: iStock

Huipputiimin ainekset

Selkeät yhteiset tavoitteet, yhteen hiileen puhaltaminen, avoin ja kannustava palaute. Siinä huipputiimin rakennusaineita.

Moniammatillisen tiimin toimiva yhteistyö rakentuu monista palasista. Jos siinä onnistutaan, toteutuvat niin lapsen etu, laadukas varhaiskasvatus kuin työn ilokin. Oleellista on, että jokaisen osaaminen nostetaan esille ja hyödynnetään. Erilaiset koulutustaustat, taidot ja persoonat täydentävät toisiaan. Huipputiimissä arvostetaan osaamista ja erilaisuutta. Kaikki saavat loistaa ja kukoistaa, kuten vanha sanonta jo tiesi: annetaan kaikkien kukkien kukkia. Ja mikä hienointa, kaikilla on myös lupa epäonnistua ja erehtyä.

Myötäinnostuksen juuret kasvavat taidokkaassa ilmapiirissä. Hyvä tunnelma ja tunne tarttuvat muihin ja levittävät tekemisen intoa, joka mahdollistaa hyvän kierteen. Myötäinnostus – miten erinomaista!

Saumaton yhteistyö mahdollistaa ideoiden monipuolistumisen, heittäytymisen ja hetkeen tarttumisen. Opitaan ja ollaan aidosti läsnä. Ihana ympäristö lapsille, kasvaa ja kehittyä!

Kaikissa työyhteisöissä on myös ongelmia ja erimielisyyksiä. Huipputiimissä ne ratkaistaan keskustelemalla avoimesti ja rehellisesti. Asioista voidaan olla eri mieltä, mutta yhteinen ymmärrys etsitään ja myös löydetään.

Toiminnan kulmakivenä on jatkuva kehittäminen ja säännöllinen arviointi.

Huipputiimissä tehdään töitä tosissaan ja pilke silmäkulmassa. Työnteko saa olla hauskaa ja jopa laittoman ihanaa. Mutta mitä tarkoittaa laittoman ihana? Se on työssä tuleva onnen ja ilon tunne, joka tulee lasten kanssa toimiessa… No, tiedät tunteen, jos olet sen kokenut.

Jyväskyläläinen huipputiimi kertoi työstään Varhaiskasvatuksen juhlaseminaarissa, Helsingin Messukeskuksessa 5.4.2019. Tämä blogikirjoitus perustuu heidän esitykseensä.