Autetaan ikäihmiset läpi koronan

Nyt pitää jokaisen miettiä, keitä ikäihmisiä voisi auttaa ja miten. Sukulaisia, tuttuja, naapureita? Apu ruokaostoksissa on monille korvaamaton apu.

Kuvateksti
Kuva: iStock

16.3.2020 on maan hallitus yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa todennut, että maassa vallitsevat poikkeusolot koronavirustilanteen vuoksi.

Yli 70-vuotiaat tulee suojata koronavirukselta kaikin keinoin. Heidät velvoitetaan karanteenia vastaaviin olosuhteisiin eli pysymään mahdollisuuksien mukaan erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa.

Hallitus kieltää vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä. Samoin kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa. Poikkeuksen muodostavat esimerkiksi kriittisesti sairaiden oireettomat läheiset ja saattohoidossa olevien läheiset.

Nyt pitää jokaisen miettiä, keitä ikäihmisiä voisi auttaa ja miten. Sukulaisia, tuttuja, naapureita? Apu ruokaostoksissa on monille korvaamaton apu.

Eristäminen johtaa yksinäisyyteen. Kun vierailut on kielletty, miettikää muita keinoja pitää yhteyttä ja ilahduttaa. Puhelinsoitto tai tekstiviesti piristää kummasti päivää. Tietokoneella voi harjoitella etäyhteyksien käyttöä. Perinteinen postikortti antaa iloa useammaksi päiväksi – ja niitä voi lähettää vaikka joka päivä. Kimppu kukkia, suklaarasia, kuva rakkaimmista tai vaikka lämmin suosikkipizza. Annetaan mielikuvitukselle tilaa.

Eristäminen voi alentaa toimintakykyä nopeasti, joten sitä kannattaa pitää määrätietoisesti yllä. On tärkeä jatkaa tavallisia askareita ja liikkumista karanteenin sallimissa rajoissa. Ulkoilla saa, kunhan ei ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Muutama jumppaliikekin olisi hyvästä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö on monessakin suhteessa avainasemassa – niin kuin usein muutenkin. Koulutetut terveydenhuollon ammattihenkilöt tietävät aseptiikan merkityksen. Koronan taival tulee katkaista kaikin mahdollisin keinoin. Suojataan niin kotona kuin erilaisissa palvelumuodoissa asuvat ikäihmiset.

Vanhusten eristäminen omaisista – ja voipa melkein sanoa yhteiskunnasta – aiheuttaa yksinäisyyttä ja ikävää. Ammattihenkilöiden rooli korostuu myös tässä. Yksi ylimääräinen hymy, ystävällinen ele tai  kiireetön hetki työn ohella voivat olla kullanarvoisia hetkiä muuten pitkässä ja yksinäisessä arjessa.

Jokainen meistä voi piristää jonkun arkea ja auttaa läpi koronan kohti kesää ja valoisampia aikoja.

Tehyn lakimiehet ovat laatineet vastauksia jäsenten kysymyksiin ja ohjeita tehyläisille: www.tehy.fi/korona

Jos et löydä sivuilta vastausta omaan kysymykseen, voit esittää kysymyksiä sähköisen asiointipalvelun kautta.

Suosittelemme sinulle

Työelämäopas
Julkaisupäivämäärä
7.4.2021
Työelämäopas
Julkaisupäivämäärä
25.3.2021
Tehy-lehti
Julkaisupäivämäärä
12.5.2022