Tehyn Millariikka Rytkösen ja SuPerin Silja Paavolan ilmoitus työnantajalle ja sovittelulautakunnalle lakon toisen vaiheen perumisesta

Julkaisemme Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan kirjeen Kunta- ja hyvinvointityönantajat KT:lle, muille lakkokohteiden työnantajatahoille sekä valtakunnansovittelijalle ja sovittelulautakunnan puheenjohtajalle liittyen työtaisteluilmoituksen perumiseen ja sen syihin toisen hoitajalakon osalta.

Kuvateksti
kuva: iStock

Arvoisa vastaanottaja,

Tehy ja SuPer ilmoittavat peruuttavansa työtaisteluilmoituksensa, jotka on annettu 17.3.2022.  Lakon oli tarkoitus alkaa ilmoituksen mukaisesti 1.4.2022. Ministeri Tuula Haatainen siirsi lakon alkamista 28.3.2022 kahdella viikolla, jotta sovittelulle jäisi enemmän aikaan. Tehy ja SuPer ovat vapaaehtoisesti siirtäneet vielä tämän jälkeen lakon alkamista pääsiäisen yli, jotta sovittelulle tulisi riittävästi aikaa.

Ministeri Haataisen siirtopäätöksestä ja Tehyn sekä SuPerin vapaaehtoisesta siirrosta huolimatta sovittelutoiminnalla ei ole saatu yli kuuden viikon aikana aikaiseksi kuin yksi sovintoehdotus. Valtakunnansovittelijan sovintoehdotus ei olisi tuonut minkäänlaista parannusta hoitohenkilöstön palkkoihin ja työoloihin. Sovintoehdotus oli käsityksemme mukaan jopa heikompitasoisempi kuin työmarkkinoilla aiemmin tehdyt sopimukset.

Hoitajapulan takia tavanomainen sopimusratkaisu ei voi tulla kyseeseen sote-sektorilla. Me kaikki tiedämme kriisin syvyyden - voimme lukea sen TEM:n tilastoista ja nähdä sairaaloiden arjessa. Potilasturvallisuus vaarantuu päivittäin ilman lakkoa hoitajapulan takia. Nyt on viimeinen hetki korjata palkat ja työolot kuntoon. Kohta ei enää ole riittävästi hoitajia. Tämä erottaa SOTE-sopimusneuvottelut muun kunta-alan tilanteesta. Vastaavaa työvoimapulaa ei ole muilla aloilla.

Tehy ja SuPer eivät ole missään vaiheessa tavoitelleet lakkoa - ainoastaan työriidan ratkaisemista. Sovitteluprosessin kuluessa, viimeisen kahden viikon aikana, on käynyt ilmeiseksi, että lakon avulla tavoitteemme ei tule etenemään, koska lakon painostustarkoitus on vesitetty ministeri Aki Lindénin toimesta.

Sovittelun aikana – jo ennen ensimmäisen lakon aloittamista -ministeri Lindénin johdolla on valmisteltu potilasturvallisuuslaki, joka on julkistettu STM:n tiedotustilaisuudessa 12.4.2022. Tänään STM on ilmoittanut, että laki viedään todennäköisesti valtioneuvoston yleisistuntoon torstaina. Ministeri Lindén on lainsäädäntötoimillaan onnistunut tekemään vaikutuksettomaksi hoitajien lakon. Tämän takia myöskään työnantajalla ei ole mitään halua edistää sovinnon syntymistä.

Emme pidä tarkoituksenmukaisena aloittaa lakkoa, jonka valtioneuvoston ministeri on jo etukäteen tehnyt vaikutuksettomaksi. Lakko ei tule edesauttamaan sovintoa työriidassa. Se tulee ainoastaan tuottamaan tarpeetonta haittaa potilaille, jotka ovat työriidan ulkopuolisia kärsijöitä. Työriita täytyy ratkaista muilla keinoilla.

Olemme pettyneitä siihen, että työnantajilla ei ole minkäänlaista halua löytää työriitaan ratkaisua eikä halua neuvotella kanssamme edes sovintolautakunnan pyytäessä niin tekemään.

Olemme varmoja, että tähänkin työriitaan löytyy lopulta ratkaisu. Viimeistään siinä vaiheessa, kun sotesektori siirtyy hyvinvointialueiden päätöksenteon piiriin ja keinotekoinen napanuora kuntaan jäävien alojen välillä katkeaa. Hoitajapula kun ei ratkea itsestään.

Sopimuksen syntymiseen saakka elämme tilanteessa, jossa työpaikoilla ei ole työrauhaa. Elämme myös tilanteessa, jossa työnantajien ja Suomen hallituksen viesti hoitajille on se, että heidän työolojansa tai palkkaansa ei haluta korjata vastaamaan työn vaativuutta ja vastuullisuutta. Hoitajien työ on niin tärkeää, että sitä varten ollaan valmiita säätämään pakkotyölaki, koska muuten kansalaisten henki ja terveys vaarantuu. Työstä ei kuitenkaan olla valmiita maksamaan asianmukaista palkkaa ja korjaamaan työoloja säälliselle tasolle.

Helsingissä 19.4.2022

Millariikka Rytkönen                                                                    Silja Paavola
puheenjohtaja, Tehy ry                                                               puheenjohtaja, SuPer ry