Pandemia toi sote-alan eettiset kysymykset pintaan

Tehyn eettinen toimikunta tarjoaa julkaisussaan erilaisia eettisiä näkökulmia ammattilaisten ja työyhteisöjen arjen työn tueksi.

Kuvateksti
Kuva: Placeit

Tehyn eettinen toimikunta pohtii sosiaali- ja terveydenhuollon arjen etiikkaa tuoreessa julkaisussaan työntekijöiden, johtajien ja opiskelijoiden näkökulmista. Myös potilaiden arki on julkaisussa mukana kaikissa elämänvaiheissa aina hyvään saattohoitoon saakka.

Eettiset kysymykset ovat koko ajan osa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa, mutta Tehyn eettisen toimikunnan puheenjohtajan Mari Kangasniemen mukaan koronapandemia toi ne uudella tavalla näkyviksi.

– Julkisuudessa pohditaan päivittäin, mitä on hyvä hoito. Mitkä ovat kansalaisten ja ammattilaisten oikeudet ja velvollisuudet? Kenellä on oikeus hoitoon? Keskustelu tuo esiin, että etiikka ei ole irrallaan päivittäisestä työstä vaan se on aina osa sitä.

Julkaisu perustuu vuosien 2017–2020 aikana Tehyn verkkosivuilla julkaistuihin blogeihin, mutta teemoja on syvennetty ja laajennettu.

Tehyn eettisen toimikunnan tarkoituksena on nostaa yleiseen keskusteluun tehyläisille tärkeitä eettisiä kysymyksiä. Tehyn jäsenten viestit, eettiselle toimikunnalle lähetetyt kirjoitukset sekä yhteiskunnallinen keskustelu ohjaavat toimikunnassa käsiteltäviä teemoja. 

Löydät 2.3.2021 pidetyn Tehyn etiikan seminaarin tallenteen tältä sivulta kirjauduttuasi jäsentunnuksillasi.