Maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään 17.9.

WHO:n julistamaa maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään huomenna torstaina 17.9.2020.

Kuvateksti
Kuva: Risto Mäläskä

Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta potilasturvallisuudesta. Tämän vuoden teema ”Henkilöstön turvallisuus on potilas- ja asiakasturvallisuutta” painottaa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön turvallisuuden ja potilas- ja asiakasturvallisuuden yhtymäkohtia. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta terveydenhuollon henkilöstön turvallisuuden tärkeydestä ja tarpeesta lähestyä potilasturvallisuutta kokonaisvaltaisesti.

- Henkilöstö- ja potilasturvallisuus koskettaa meitä kaikkia - potilaita, hoitajia, lääkäreitä ja johtajia, muistuttaa Tehyn yhteiskuntasuhteet- ja kehittäminen toimialan johtaja Kirsi Sillanpää. 

Päivän aikana järjestetään mm. kaikille avoimia webinaareja. Niistä saat tietoa täältä. Teemavärinä on oranssi, joka näkyy Suomessakin useilla paikkakunnilla.

Potilasturvallisuuden varmistaminen edellyttää turvallista työympäristöä. Koronaviruspandemia on nostanut esiin valtavia haasteita sote-alan työssä. Stressaavassa ympäristössä työskentely lisää terveydenhuollon työntekijöiden turvallisuusriskejä. Näitä ovat mm. tartunnan saaminen ja viruksen levittäminen terveydenhuoltolaitoksen sisällä, henkilönsuojaimien rajallinen määrä tai niiden riittämätön käyttö. WHO toivoo nopeita ja kestäviä toimia, joilla voidaan parantaa terveydenhuollon henkilöstön turvallisuutta. Vuosi 2020 on myös sairaanhoitajien ja kätilöiden vuosi, ja maailman potilasturvallisuuspäivän teema sopii hyvin myös sen tavoitteisiin.

Lisää tietoa kampanjasta saa esimerkiksi Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskuksen sivuilta tai WHO:n sivuilta.