Korona katkaisi kamelin selän - katso haastattelu

Sosiaali- ja terveysalan työpaikoilla eletään jatkuvassa poikkeustilassa normaaliaikanakin. Korona on vielä entisestään vaikeuttanut tilannetta.

Toimittaja Peter Nymanin haastattelussa työntekijöiden joustamisesta keskustelevat Tehyn työelämäasiantuntija Kaija Ojanperä ja osastonhoitaja Ulla Kotiluoto

— Arki on hyvin vaihtelevaa ja haastavaa. Kyllä se on harvinainen päivä, jolloin minun ei tarvitse pyytää ketään jäämään ylimääräiseen työvuoroon. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että työvuoromuutoksia tulee, Kotiluoto sanoo.

Ojanperä vahvistaa Kotiluodon näkemyksen, että sosiaali- ja terveysala rakentuu työntekijöiden joustoihin ja pelivaraa ei ole muutoksille. Tehyn tekemässä selvityksessä yli puolet erikoissairaan- hoidon työntekijöistä kertoi, että oli joutunut viimeisen kolmen viikon aikana joko tekemään pidemmän vuoron tai muuttamaan työvuoroa.

— Hoitajat ovat hyvin tunnollisia ja jäävät tekemään ylimääräisiä vuoroja. Henki on työpaikoilla ”kaveria ei jätetä”, Ojanperä sanoo.

Alituiset säästöt, kiristyvä työtahti, sijaisten saannin vaikeutuminen ja toistuva venyminen uuvuttavat ja saavat työntekijät harkitsemaan alan vaihtoa. Sekä Kotiluoto että Ojanperä tuovat esiin haastattelussa koronan vaikutuksen - korona katkaisi kamelinselän ja kuormitti työntekijöitä entisestään.

Katso koko haastattelu (Videoon saa tekstityksen päälle painamalla tekstityskuvaketta.)