Hoivakriisi ei ole ohi – katso haastattelu

On kulunut kohta pari vuotta siitä, kun Valvira keskeytti yksityisen hoivakodin toiminnan ja yksityisen hoivan epäkohdat tulivat kertarysäyksellä julkisuuteen. Valitettavasti hoivakriisi ei ole vieläkään ohi.

Toimittaja Peter Nymanin haastattelussa yksityisen hoivan ongelmista keskustelevat Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri ja sairaanhoitaja Senni Suurinkeroinen

- Ongelmat johtuvat polkuhinnoittelusta. Kunnat tavoittelevat säästöjä ja siksi yritykset tarjoavat palveluita entistä halvemmalla – laadun kustannuksella. Yritykset rikkovat ja kiertävät henkilöstömitoitusta jatkuvasti, Okkeri painottaa. 

Aiemmin yksityisellä puolella työskennellyt Suurinkeroinen vahvistaa Okkerin näkemyksen. 

- Meille sanottiin, että tarvittaessa lisätyövoimaa voidaan palkata. Näin ei kuitenkaan tehty ja hoitajat uupuivat työtaakan alle. He myös kokivat esimerkiksi saattohoidon suhteen suurta omantunnon tuskaa, koska työtä ei voi tehdä niin hyvin kuin pitäisi. 

Okkerin mukaan yksityistä hoivaa pitää korjata tehostamalla viranomaisvalvontaa. Lisäksi lakiin pitää saada tuntuvat sanktiot laiminlyönneistä. Näiden lisäksi Tehy vaatii selvitettäväksi, tulisiko vanhuspalvelulakiin lisätä voitontavoittelun kielto tai rajoitus.  

Katso koko haastattelu.  

 

Videoon saa tekstityksen päälle painamalla tekstityskuvaketta.