Tehy tyrmää vanhuspalvelulain mitoituksen lykkäämisen  

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy on tyrmistynyt hallituksen päätöksestä lykätä vanhusten ympärivuorokautisen hoidon 0,7 hoitajamitoituksen voimaantuloa.  

Kuvateksti
kuva: Lauri Rotko

Vanhuspalvelulain mukaisen hoitajamitoituksen piti olla ensi huhtikuun alusta alkaen vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa 0,7. Tänään hallitus esitti mitoituksen lykkäystä siten, että taso olisi huhtikuun alussa 0,65 ja vasta ensi vuoden joulukuusta alkaen 0,7.   

Hallitus kertoo syyksi lykkäykseen hoitajapulan.
  
- Hoitajapula ei voi mitenkään olla kenellekään yllätys. Sote-alan heikkoa pito- ja vetovoimaa ei vain ole otettu tarpeeksi vakavasti eikä hallitus ole tehnyt välttämättömiä parannuksia ja panostuksia. Mitoituksen nostaminen 0,7:ään oli alun perinkin porrastettu. Sitä ei voi enää lykätä. Ikäihmiset, heidän omaisensa ja hoitajat ansaitsevat parempaa. Valtiovallan tekemättömyys kaatuu nyt hoitajien ja vanhusten niskaan. Ja alan vetovoima heikkenee yhä, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.  

 Rytkönen muistuttaa, että mitoituslainsäädäntö säädettiin vastaamaan vuonna 2019 silmille lävähtäneeseen vanhuspalveluiden kriisiin.  Ikäihmisten hoidossa on ilmennyt ja ilmenee jatkuvasti hyvin vakavia puutteita ja laiminlyöntejä. Ja viime vuodet koko sote-järjestelmä on alkanut sakata hoitajapulan vuoksi.  

- Päättäjien tavoite tuntuu nyt olevan kaikin keinoin tuhota tämä ala ja kiihdyttää hoitajapulaa entisestään, sanoo Rytkönen.   

Tehy korostaa, että vanhukset ovat yhä huonokuntoisempia ja usein muistisairaita, jolloin hoito vaatii erityistä ammattitaitoa, osaamista ja kykyä ennakoida asiakkaan tilan heikkenemistä. Hallitus on nyt päättänyt lisätä merkittävästi hoiva-avustajien määrää ja koulutusta yhtenä ratkaisuna hoitajapulaan. Tehy pitää tätä kehitystä myös riskinä.

- On selvää, että tehostetussa palveluasumisessa ei selvitä ilman riittävää määrää koulutettua hoitohenkilökuntaa, josta nyt on se suurin pula. Olisiko vihdoin aika alkaa ratkoa tätä pulaa?  

Lisätietoja:

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, yhteys erityisavustajan kautta p. 0400 540 005
Tehyn johtaja Kirsi Sillanpää, p. 040 820 7848