Tehy ja SuPer: Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin rohkea ratkaisu kaatumassa kunta-alan muiden neuvotteluosapuolten vastustukseen

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johto lähestyi hoitajajärjestöjä ajatuksella erillissopimuksesta, jolla hoitajat saisivat palkankorotukset ja palkkaohjelman ja sairaanhoitopiiri työrauhan määräajaksi. Perusteena tälle innovatiiviselle avaukselle oli sairaanhoitopiirin edustajien mukaan vaikea hoitajapula, hoitojonojen pitkittyminen sekä tilanteesta seuraavat kustannukset ja haitta alueen väestölle.

Tehyn ja SuPerin saamien tietojen mukaan sopimus on nyt kaatumassa kunta-alan muiden neuvotteluosapuolten vastustukseen. Muut järjestöt vaativat samoja korotuksia myös lääkäreille ja muulle henkilökunnalle, vaikka sopimisen tarkoituksena on hoitajapulan ratkaiseminen.

– Kiitämme lämpimästi sairaanhoitopiiriä ja sen johtoa rohkeasta uudesta avauksesta tilanteessa, jossa valtakunnallista hoitajapulaan tarttuvaa neuvotteluratkaisua ei ole saatu aikaan eikä työrauhaa ole näköpiirissä. Olette aidosti oivaltaneet, miten hoitajapula voidaan ratkaista, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Sote-palvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille reilun puolen vuoden kuluttua. Rahoittajaksi tulee tällöin suoraan valtiovalta.

– Toivomme, että Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT kuulee Kanta-Hämeen hätähuudon ja ryhtyy aidosti neuvottelemaan kanssamme hoitajapulaa helpottavasta pelastusohjelmasta. Tarvitsemme ratkaisuksi valtakunnallisen sopimuksen ja valtion rahoituksen hoitajien pelastusohjelmalle, sanoo SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Hoitajajärjestöt paheksuvat muiden kunta-alan pääsopijoiden avointa hoitajien tavoitteiden vastaista toimintaa sekä valtakunnan tasolla että Kanta-Hämeessä.

– On alkanut ikävästi näyttää siltä, että muiden kunta-alan järjestöjen edunvalvonta rakentuu ennen kaikkea vapaamatkustamiselle hoitajien siivellä, toteavat molemmat puheenjohtajat. 

Lisätietoja:

Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi, p. 050 346 0847 
SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno, p. 050 310 1492