Päättäjille: Tehyn tavoitteet väkivallan ehkäisemiseksi sote-alalla

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalojen työntekijät kohtaavat työssään päivittäin väkivaltaa, seksuaalista ahdistelua sekä muuta asiatonta käytöstä. Päättäjänä voit vaikuttaa turvallisemman työelämän puolesta.

Nyrkkisääntö-kampanja nostaa hoitoalalla koetun väkivallan yhteiskunnalliseen keskusteluun. On kohtuutonta, että työssä, jossa autetaan muita, kohdataan valtavasti väkivaltaa.

Työpaikkaväkivalta ajaa työntekijöitä työpaikan ja alan vaihtoon ja rapauttaa sote-alaa entisestään. Tarvitsemme Suomessa jokaisen sote-ammattilaisen työhön. Vähimmäisedellytys työssä ja alalla pysymiselle on oikeus työskennellä joutumatta pahoinpidellyksi työvuorossa. Emme voi yhteiskuntana sallia työpaikkaväkivaltaa alaan kuuluvana lieveilmiönä vaan työpaikkaväkivaltaan on oltava ehdoton nollatoleranssi.

Sote-alan palkkauksen ohella on myös työoloja parannettava. Osana tätä tarvitaan lainsäädännöllisiä muutoksia. Vaadimme muutoksia niin rikos- kuin työlainsäädäntöön. Tavoitteemme väkivallan ehkäisemiseksi on listattu alla. Päättäjänä voit vaikuttaa.

Väkivallaton työpaikka on koko yhteiskunnan etu. Jokainen väkivallasta johtuva sairauspoissaolo on turha. Turvallisilla työpaikoilla myös työurat jatkuvat pidempään ja alanvaihto vähenee. Tällä on myös kansantaloudellinen merkitys.