Tehy uhkaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla, jos työsuhdeturvaa heikennetään

Tehyn hallitus päätti kokouksessaan eilen antaa puheenjohtajalle valtuudet päättää tarvittaessa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon julistamisesta tai muusta työtaistelutoimesta, mikäli hallituksen esitys työsuhdeturvan heikentämisestä alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä etenee. Toimien yksityiskohdista ja aikataulusta päätetään lähiviikkoina.

Kuvateksti
Kuva: IStock

Maan hallitus päätti kevään kehysriihessä valmistella työsopimuslain muutoksen, joka keventäisi yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä. Perusteluna on työllisyyden parantaminen. 

Useat ammattijärjestöt Tehy mukaan lukien ovat kritisoineet esitystä vahvasti, koska se asettaa työntekijät eriarvoiseen asemaan riippuen työnantajan koosta, vaarantaa perusoikeuksia, heikentää entisestään irtisanomisturvaa eikä täytä työllisyystavoitetta.

- Tehy ei voi hyväksyä jäsentensä työsuhdeturvan heikentämistä tällä tavoin. Edellytämme, että kaikkia työntekijöitä kohdellaan samanarvoisesti riippumatta työnantajan koosta ja vaadimme, että hallitus luopuu esityksen eteenpäin viemisestä, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen. 

Tehyläisten kannalta erityinen uhka koskee tulevaisuutta. Sote-uudistus tuo toteutuessaan paljon lisää yksityisiä sosiaali- ja terveyspalvelualan yrityksiä. Etenkin yksityisen sosiaalialan yrityskenttä on jo nyt varsin villi ja työsuhdeongelmia on paljon. 

- Esitys on ongelma myös tasa-arvon kannalta. Sosiaali- ja terveysalalla työsuhdeturvasta ei ole samanlaisia suojaavia määräyksiä työehtosopimuksissa kuten monella miesvaltaisella alalla. Lakiesitys onkin johtamassa isoihin uusiin ongelmiin naisvaltaisella sote-alalla, toteaa Rytkönen.

Lisätietoja: 

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, yhteys erityisavustajan kautta p. 0400 540 005
Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi, p. 050 346 0847