Tehy: Pakkolait eivät ratkaise talousongelmia

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn jäsenet ovat erittäin tuohtuneita hallituksen pakkolakiesityksestä, joka toteutuessaan leikkaisi jopa 10 % koulutetun hoitohenkilökunnan palkoista.

Tehyläiset karsastavat etenkin lomaoikeuksiin kajoamista, koska ne ovat aikanaan neuvottelukierroksilla korvanneet osittain palkankorotuksia. Lomia tarvitaan myös palautumiseen sosiaali- ja terveysalan raskaasta työstä ja tukemaan henkilöstön jaksamista työuran loppuun.

Tehyn hallitus ei hyväksy pakkolakiesityksiä, jotka toteutuessaan heikentäisivät palkkojen ja ostovoiman lisäksi alan vetovoimaisuutta ja kohtelisivat erittäin epäoikeudenmukaisesti naisvaltaista alaa.

- Asiantuntija toisensa jälkeen on lisäksi tyrmännyt pakkolakien taloudelliset hyödyt. Myös lakiesitysten perustuslain ja kansainvälisten sopimusten mukaisuutta on epäilty, sanoo Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.

Pakkolait ovat johtamassa kaoottiseen työmarkkinasyksyyn.

- Pattitilanne on pystyttävä purkamaan neuvotteluteitse. Se edellyttää eri osapuolilta jonkinlaista vastaantuloa ja hallitukselta viisautta vetäytyä pakkolakien eteenpäin viemisestä. Suomi ei tule pärjäämään riitelemällä ja vastakkainasettelulla, Vesivalo sanoo. 

Tehy muistuttaa myös, että maan hallituksen pitää nyt keskittyä viemään sote-uudistus maaliin alkuperäisten tavoitteiden mukaisesti. Sote-uudistus ei saa vaarantua pakkolakien takia tai monimutkaisen aluehallintouudistuksen koukeroissa. Pitkään suunnitellut rakenneuudistukset ovat välttämättömiä, jotta saadaan lisää vakautta ja ennustettavuutta julkiseen talouteen.

Lisätietoja:
Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo, gsm 040 587 4346