Esperi Care käynnisti hoiva-alan osaamisen alennusmyynnin

Esperi Care tiedotti eilen aloittavansa hoiva-avustajan koulutusohjelman hoitajapulan ratkaisemiseksi. Tehy vastustaa Esperi Caren esittämää pikakoulutusta, jolla pyritään ainoastaan kiertämään vanhuspalvelun ongelmia. Tällaisilla säästöön pyrkivillä vippaskonsteilla ei korjata epäkohtia.

Kuvateksti
Kuva: iStock

Suomessa ei vallitse osaavan ja koulutetun hoitohenkilöstön työvoimapulaa. 320 000 koulutetusta sotealan ammattilaisesta lähes 40 000 työskentelee täysin toisella alalla. Syynä alan vaihtamiseen ovat osaltaan huonot työolosuhteet ja työnvaativuuteen nähden liian matala palkka.

Vanhusten palvelun ongelmat ovat syntyneet yksityisten yritysten kilpailun ja voitontavoittelun seurauksena. Koulutettua hoitohenkilöstöä ei ole rekrytoitu riittävästi eikä palkkaehdot ole olleet kilpailukykyisiä. Lisäksi koulutetun hoitohenkilöstön tehtäviin on sälytetty avustavia tehtäviä kuten siivousta ja ruokahuoltoa.

Seurauksena on ollut hoidon laadun heikkeneminen ja työntekijöiden uupuminen. Tilanteen korjaamiseksi ei tarvita koulutetun hoitohenkilöstön lisäkoulutusta eikä uusia tehtävänimikkeitä suppealla pikakoulutuksella. Avustavia tehtäviä varten on jo olemassa koulutus (kotityöpalveluiden ammattitutkinto). Uudelle hoiva-avustajan koulutukselle ei tällä alalla ole tarvetta.

– Resepti vanhusten hoivan tilan korjaamiseen on yksinkertainen: käyttäkää yritykset nyt sitä vuosikausia keräämäänne rahaa. Palkatkaa koulutettua hoitohenkilöstöä riittävästi, että he eivät uuvu. Palkatkaa avustaviin toimiin alan koulutuksen saaneita ihmisiä. Ja maksakaa sellaista palkkaa, että työntekijät eivät vaihda työpaikkaa tai toiselle alalle, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Esperi Caren suunnittelemilla vippaskonsteilla ei löydy vastausta vanhusten hoivan ongelmiin. Osaajat voidaan pitää alalla vain laittamalla palkka ja työolot kuntoon.

Lisätietoja:
Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi, gsm 050 3460 847