Tehyn asiantuntijat ovat mukana aktiivisesti sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristöön liittyvissä uudistusten valmistelussa ja toimeenpanossa. Tehyn politiikoista löydät Tehyn näkemykset hoitotyön johtamiseen, iäkkäiden palveluiden järjestämiseen, kuntoutukseen, sosiaali- ja terveysalan henkilöstön koulutukseen ja osaamiseen, sote-uudistukseen, tulevaisuuden sote-keskuksiin, varhaiskasvatuksen järjestämiseen sekä työvoiman hyvinvoinnin ja pysyvyyden turvaamiseen. Politiikat löytyvät myös terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä ja työperäisestä maahanmuutosta.

Tehy on merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Olemme koonneet politiikkoja, näkemyksiä ja kannanottoja ajankohtaisiin sosiaali- ja terveysalan kysymyksiin.
Koulutetun hoitohenkilöstön johtajat ja esihenkilöt eri organisaatiotasoilla johtavat suurinta henkilöstöryhmää. He varmistavat henkilöstön saatavuuden, pysyvyyden ja hyvinvoinnin. He huolehtivat osaltaan hoidon laadusta, toiminnan kustannustehokkuudesta, potilasturvallisuudesta ja hoitotyön kehittämisestä sekä henkilöstön työhyvinvoinnista.
Ikääntyneiden palveluissa on oltava asiakkaiden määrään ja palveluntarpeeseen nähden riittävä määrä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Palvelujen rahoitus ja laatu on nostettava muiden Pohjoismaiden tasolle. Palkan on vastattava työn vaativuutta.
Varhaisen ja oikeaan aikaan toteutettu kuntoutus parantaa toiminta- ja työkykyä, lisää osallistumista, nopeuttaa sairaalasta kotiutumista, vähentää muiden palveluiden tarvetta ja säästää kustannuksia. Asiakkaan oikeus tarpeidensa mukaisiin kuntoutuspalveluihin on taattava. Kuntoutus on nivottava osaksi saumatonta palveluketjua.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöllä on oltava koulutusjärjestelmän mukainen tutkinto.
Sote-uudistuksessa palvelut tulee tuottaa asiakaslähtöisesti, kustannustehokkaasti, osaamista hyödyntäen ja työnjakoa uudistaen. Sote-palvelut pitää tuottaa julkisesti. Yksityinen sektori tarvitaan täydentämään palveluja.
Malli uudesta sote-keskuksesta on esimerkki uudesta toimintatavasta peruspalveluiden turvaamiseksi. Keskuksen tehtävänä on varmistaa peruspalveluiden saatavuus.
Työn arvostuksen tulee näkyä varhaiskasvatuksen ammattilaisten palkkauksessa, moniammatillisuudessa sekä työhyvinvoinnissa. Varhaiskasvatuksen heikkoa vetovoimaa tulee vahvistaa.
Ammattitaitoisen ja osaavan henkilöstön saatavuus ja pysyvyys edellyttävät työelämän, työympäristön sekä johtamisen kehittämistä. Työajan joustot ja työn muokkaaminen tukevat hyvinvointia.
Ennaltaehkäisy, varhainen puuttuminen ja kuntoutus edistävät terveyttä, toimintakykyä ja hyvinvointia. Panostamalla hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen vähennämme hoitovelkaa ja sairaanhoidon kuluja.
Pula hoitohenkilökunnasta on maailmanlaajuinen. Myös Suomi rekrytoi ulkomailta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Tutkintojen tunnustamisen polku on saatava kuntoon. Terveydenhuoltoalan ammattilaisia on rekrytoitava tehtäviin, joihin heillä on koulutus.