Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen: Soveltuvuuskokeet välttämättömiä sosiaali- ja terveysalalla

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen otti tänään kantaa sosiaali- ja terveysalan ammatillisen koulutuksen opiskelijavalintoihin Tehyn järjestämässä Parasta aikaa -tapahtumassa Finlandia-talolla.

Kuvateksti
kuva: Annika Rauhala

Rytkönen korostaa soveltuvuuskokeiden merkitystä sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijavalinnoissa. Myös Helsingin Sanomat nosti viime viikonloppuna näkyviin sosiaali- ja terveysalan ammatillisen koulutuksen opiskelijavalintaan liittyvät ongelmat. Soveltuvuuskokeista luopuminen on johtanut tilanteeseen, jossa alalle päätyy hoitotyöhön sopimattomia henkilöitä.

- Ikäihmisten palveluiden kannalta on tulevaisuudessa oleellisen tärkeää, että meillä on riittävästi motivoitunutta, osaavaa henkilökuntaa ja ala säilyy vetovoimaisena, totesi Rytkönen avauspuheessaan.

Tehy on jo vuosia ajanut sosiaali- ja terveysalan koulutukseen pakollisia ja valtakunnallisia soveltuvuuskokeita. Rytkönen onkin tyytyväinen, että opetus- ja kulttuuriministeri aikoo palauttaa soveltuvuustestauksen alalle jo tällä hallituskaudella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreet tilastot kertovat ikäihmisten palveluiden viime aikaisesta kehityksestä, jota Rytkönen myös arvioi avauspuheessaan.  Tilastojen mukaan esimerkiksi kotihoidon henkilöstöä on lisätty yli 1 700:lla. Myös ympärivuorokautisessa hoidossa henkilöstömäärä on kasvanut.  Henkilöstömitoitukset ovatkin seurantatietojen mukaan paremmalla tasolla kuin aiemmin.

-Tästä huolimatta Tehyyn tulee miltei päivittäin yhteydenottoja siitä, että ikäihmisten palveluissa ammattihenkilöt uupuvat ja henkilöstöä on aivan liian vähän. Tämä on ollut myös julkisuudessa esillä, sanoo Rytkönen.

Tehyssä arvioidaankin, että sinänsä myönteiset tilastoluvut eivät kerro koko kuvaa. Taustalla voi olla monia seikkoja. Tukipalveluhenkilöstöä on aivan liian vähän ja koulutettu hoitohenkilöstö joutuu tekemään avustavia tehtäviä. Ympärivuorokautisessa hoidossa on yhä huonokuntoisempia ikääntyneitä. Henkilöstömitoituksissa pitäisikin nykyistä enemmän ottaa huomioon, kuinka paljon asiakkaat tarvitsevat hoitoa ja kuntoutusta.

- Lisäksi paperilla työvuorolistat voivat näyttää hyvältä, mutta sijaisia ei välttämättä saada ja listalla voi olla ns. haamuhoitajia. Organisaatioissa olisikin saatava sijaisjärjestelyt kuntoon esimerkiksi käyttämällä vakituisia sijaisia, esittää Rytkönen.

 

Tehyn Parasta aikaa -tapahtuma on tarkoitettu kaikille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, johtajille, päättäjille ja opiskelijoille, jotka työskentelevät moniammatillisesti ikäihmisten palveluissa. Tapahtumaan osallistuu noin 1 000 ikäihmisten palveluissa työskentelevää sosiaali- ja terveysalan ammattilaista. Tapahtuman käytännön toteutuksesta vastaa yhteistyökumppanina Globex Oy.

Lisätietoja: Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, yhteys erityisavustajan kautta p. 0400 540 005

Parasta aikaa -tapahtuma:

https://www.parastaaikaa.fi/