Tehy: Yksityiset sairaankuljettajat palkkakuopassa

Tehy on irtisanonut sairaankuljettajia koskevan työehtosopimuksen, joka koskee noin tuhatta yksityisen sairaankuljetusyritysten palveluksessa työskentelevää tehyläistä.

Neuvotteluissa työnantajia edustavien Suomen sairaankuljetusliiton ja Terveyspalvelualan liiton kanssa ei päästy yhteisymmärrykseen palkkatason korjaamisesta.  Erot valtakunnalliseen yksityisen terveyspalvelualan työehtosopimukseeen ovat tällä hetkellä noin 200 - 300 euroa. Kunta-alan palkkatasoon nähden palkkaerot ovat vielä suuremmat.

Tehyn keskeinen tavoite neuvotteluissa on sopia palkkaohjelmasta, jonka avulla palkkataso saadaan kohtuullisella aikataululla vastaamaan muun sosiaali- ja terveydenhuollon tasoa. Tähän ei työnantajalla ole ollut valmiutta.

Tehy muistuttaa, että yksityisten sairaankuljetuspalveluiden vaativuus on lisääntynyt, mutta palkkauksen taso on jäänyt tästä jälkeen. Nykyisin yksityisen sektorin toimijat vastaavat hyvinkin vaikeista ja vaativan tason ensihoitoa edellyttävistä sairaankuljetustehtävistä ja ovat näin ollen oleellinen osa toimivaa hoitoketjua.

- Viime aikoina julkisuudessa on esitetty paljon muitakin yksityisen sairaankuljetuksen ongelmia, jotka liittyvät työoloihin ja työsuhdeasioihin. Kehno palkkataso ja muut työntekijöiden esille tuomat ongelmat herättävät kysymyksen siitä, onko alan yrityksillä riittävät edellytykset huolehtia näin vaativasta osasta terveydenhuollon kokonaisuutta, kysyy Tehyn neuvotteleva lakimies Vappu Okkeri.

Yksityisen sairaankuljetuksen palkkakuopan korjaaminen on Tehyn mukaan välttämätöntä, jotta riittävä osaava työvoima ja sairaankuljetuspalveluiden laatu ja taso voidaan turvata. 

Tehyn hallitus ja valtuusto käsittelevät ajankohtaista neuvottelutilannetta ja yksityisen sairaankuljetuksen sopimusasioita kokouksissaan Helsingissä ensi viikolla 1.-2.3.2011. Neuvotteluiden yksityisen sairaankuljetuksen työehtosopimuksesta on sovittu jatkuvan 7.3.2011.

Lisätietoja:

Vappu Okkeri puh (09) 5422 7121