Massvaccineringar med genvägar

Jasså, nu erbjuds det ett drömjobb med ”topplön” till en sjukskötare eller en hälsovårdare med vaccinationskompetens. I platsannonsen lovar städföretaget guld och gröna skogar. Samtidigt som vi väntar desperat på att massvaccineringar kommer i gång, har affärsmän vaknat från vinterdvalan. I allt ståhej har man glömt att hälso- och sjukvårdsbranschen är exceptionellt hårt reglerad. Grunden för den hårda regleringen och tillståndskraven är: kund- och patientsäkerhet.

Image text
Foto: Markku Ulander/Lehtikuva

I bifogade platsannonsen erbjuds det ”topplön” till en yrkesperson inom hälsovården. I verkligheten är det inte mycket till en lön, eftersom det handlar om en ersättning som betalas åt en självständig yrkesutövare eller en företagare och när lönebikostnader reduceras blir lönen ungerfär 10 € per timme.

Med platsannonsen rekryterar städföretaget sjukskötare och hälsovårdare utan FO-nummer för coronavaccineringsarbete så att yrkespersonen inom hälsovården skulle arbeta som lättföretagande utan FO-nummer. Denna affärsidé är inte problemfri eftersom en privat producent av hälso- och sjukvårdstjänster ska ha ett tillstånd för sin verksamhet. En lättföretagande utan FO-nummer kan inte vara en privat producent av hälso- och sjukvårdstjänster eftersom man inte kan lämna in en anmälan om verksamheten till myndigheter utan FO-nummer. Myndigheten behöver FO-nummer för att övervaka verksamheten. När en yrkespersonen inom hälsovården erbjuder privata hälso- och sjukvårdstjänster som självständig yrkesutövare eller företagare med FO-nummer bör hen lämna in en anmälan om verksamheten till regionförvaltningsverket innan verksamheten börjar. I platsannonsen förblir det oklart vem som är förpliktad att lämna in ansökan om tillståndet för vaccineringsverksamheten som förutsätts av lagstiftningen. Tehy har begärt ett ställningstagande i frågan från myndigheten.

Det är lätt att gissa att det finns flera som kommer att försöka göra affärer och att fler likadana platsannonser kommer att dyka upp. Det verkar som att utöver medborgarna också vilda västern väntar på att massvaccineringarna ska börja. Pengarna man kan tjäna på corona lockar utan tvivel både stora och små aktörer. Det är självklart att myndigheterna har fullt upp med att övervaka denna skara. Vi vid Tehy hoppas på lite tålamod och framför allt att alla följer lagstiftningen. Det handlar om mer än bara euron utan också om medborgarnas hälsa och säkerhet.

Vem får vaccinera?
Vem får ge vaccinationen?
Uniikki berättade att han söker sjukskötare