Enligt 6 § i förordningen om vaccinationer (149/2017) ansvarar en läkare för planeringen och genomförandet av vaccinationsverksamheten. Vaccinationer i injektionsform får ges endast av läkare eller av sjukskötare, hälsovårdare eller barnmorskor som fått behövlig vaccinationsutbildning eller av en person som studerar för nämnda yrke inom hälso- och sjukvården. Också en förstavårdare som är legitimerad sjukskötare får ge vaccinationer. Enligt förordningsändringen som trädde i kraft den 1 maj 2024 har även provisorer, farmaceuter, laboratorieskötare, närvårdare och primärskötare rätt att ge vaccinationer under vissa förutsättningar.

Allmänt

Uppdaterade uppgifter om vacciner och vaccinationer finns alltid på THL:s webbplats.

Vaccinering

Endast en läkare, tandläkare eller sjukskötare, hälsovårdare eller barnmorska som fått behörig utbildning om vaccinationer i injektionsform.

Till följd av förordningsändringen som trädde i kraft den 1 maj 2024 får vaccinationer under ledning eller tillsyn av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården (tandläkare, sjukskötare, hälsovårdare, barnmorska eller förstavårdare som är legitimerad sjukskötare) ges till personer som uppnått myndighetsåldern även av:

  • provisorer och farmaceuter,
  • laboratorieskötare, närvårdare och primärskötare.

I och med förordningsändringen som trädde i kraft den 1 maj 2024 får de nya yrkesgrupperna inte ge vaccinationer till personer under 18 år, eftersom det krävs specialkompetens för detta. Farmaceuter, provisorer, närvårdare, primärskötare och laboratorieskötare behöver fortbildning för vaccination.

Under ledning och tillsyn av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården får vaccinationer även ges av personer som studerar för ett yrke inom hälso- och sjukvården om den studerande uppfyller förutsättningarna för att vara verksam i uppgiften och har fått behövlig vaccinationsutbildning.

Vaccinationer ges endast vid serviceenheter inom hälso- och sjukvården. Om man vaccinerar på ett apotek måste apoteket registreras som privat serviceproducent inom hälso- och sjukvården innan vaccinationsverksamheten inleds. Det ska finnas en utsedd ansvarig läkare för all vaccinationsverksamhet.

Covid-19-vaccinationer

Ändringarna för yrkesgrupper som har rätt till att vaccinera i förordningen om vaccinationer (149/2017) som trädde i kraft den 1 maj 2024 gäller också för förordningen om frivilliga covid-19-vaccinationer (1105/2020).

Vilken kompetens och vilka tillstånd krävs för vaccinationer?

Vaccinatören behöver ett skriftligt vaccinationstillstånd från arbetsgivaren. Om vaccinatören inte har ett skriftligt tillstånd för att vaccinera agerar arbetsgivaren mot Valviras riktlinjer.

För att en yrkesperson ska få ett skriftligt vaccinationstillstånd måste arbetsgivaren bedöma yrkespersonens teoretiska och praktiska vaccinationsfärdigheter. THL har publicerat anvisningen Vad bör vaccinatören kunna?

För teoretiska studier i vaccinering har man utarbetat en nationell utbildningshelhet i vaccinationskompetens på nätet. Studieperioder i den nationella utbildningshelheten i vaccinationskompetens används inom den examensinriktade utbildningen vid nästan alla yrkeshögskolor där man kan studera till hälsovårdare, sjukskötare, barnmorska eller förstavårdare.

Mer informations om utbildningshelheten finns på THL:s webbplats.

Yrkesverksamma sjukskötare, barnmorskor och förstavårdare som är legitimerade sjukskötare kan avlägga den nationella utbildningshelheten i vaccinationskompetens som fortbildning på distans.

Det krävs inte att de som redan länge varit vaccinatörer och behärskar alla områden inom vaccinering utför de teoretiska grundstudierna. Examineringen av vaccinering i praktiken kan utföras av en erfaren vaccinatör.

Registrering av vaccinationer

Vaccinationerna måste dokumenteras i strukturerad form i ett sådant patientinformationssystem från vilket informationen kan hämtas till det nationella vaccinationsregistret som en del av Hilmo-systemets datainsamling. 

Mer information om registrering av vaccinationer (THL)

Mer information