Allmänt
Kontrollera alltid uppdaterade uppgifter om vacciner och vaccinationer på THL:s webbplats.
Vaccinering
Endast en läkare, tandläkare eller sjukskötare, hälsovårdare eller barnmorska som fått behörig utbildning om vaccinationer får ge vaccininjektioner.
Till följd av förordningsändringen som trädde i kraft den 1 maj 2024 får vaccinationer under ledning av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården (tandläkare, sjukskötare, hälsovårdare, barnmorska eller akutvårdare med behörighet som sjukskötare) även ges av:
- provisorer och farmaceuter
- laboratorieskötare, närvårdare och primärskötare
I och med förordningen som trädde i kraft den 1 maj 2024 får de nya yrkesgrupperna inte ge vaccinationer åt personer under 18 år, eftersom det krävs specialkompetens för detta. Farmaceuter, provisorer, närvårdare, primärskötare och laboratorieskötare behöver fortbildning för vaccination.
Under ledning och tillsyn av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården får vaccinationer även ges av den som studerar för ett yrke inom hälso- och sjukvården om den studerande uppfyller förutsättningarna för att vara verksam i uppgiften och har fått behövlig vaccinationsutbildning.
Vaccinationer ges endast vid serviceenheter inom hälso- och sjukvården. Om ett apotek vill vaccinera så måste apoteket registrera sig som privat serviceproducent inom hälso- och sjukvården innan vaccinationsverksamheten inleds. Det ska finnas en utsedd ansvarig läkare för all vaccinationsverksamhet. Även i de fall där vacciner ges vid en hälsopunkt i anknytning till ett apotek.
Coronavaccination
I enlighet med förordningen om covid-19-vaccinationer (SHM/2021/66) får coronavaccinationer i injektionsform ges även av sådana tandläkare som fått behövlig vaccinationsutbildning. Personer som studerar för att bli läkare, tandläkare, sjukskötare, hälsovårdare eller barnmorska får ge vaccinationer under ledning och tillsyn av en yrkesperson som utövar yrket självständigt.
Vilka färdigheter och tillstånd kräver vaccineringen?
Vaccinatören behöver ett skriftligt vaccinationstillstånd från arbetsgivaren för sin läkemedelslicens. Om vaccinatören inte har skriftligt tillstånd för att vaccinera agerar arbetsgivaren mot Valviras riktlinjer.
För att en yrkesperson ska få ett skriftligt vaccinationstillstånd måste arbetsgivaren bedöma yrkespersonens teoretiska och praktiska kompetens i vaccination.
En webbaserad kurs Grunderna i vaccinationskunskap har skapats för teoristudier, och den är djupare och grundligare än vaccinationsavsnittet som lagts till Grundkunskaper i läkemedelsbehandlingen (LOVe-LOP).
Genomförandet av Grunderna i vaccinationskunskap (2 sp) är av största vikt för att påvisa examineringsbevis även för kompletterande utbildning. Det krävs inte att de som redan länge varit vaccinerare och behärskar alla områden inom vaccinering utför grundstudierna. Examineringen av praktisk vaccinationshantering kan utföras av en erfaren vaccinerare.
Registrering av vaccinationer
Vaccinationerna måste dokumenteras i strukturerad form i ett sådant patientinformationssystem från vilket informationen kan hämtas till det nationella vaccinationsregistret som en del av Hilmo-systemets datainsamling. De givna vaccinationerna dokumenteras i den vaccinerades patienthandlingar, antingen på en uppföljningsblankett för vaccinationer eller på motsvarande ställe i ett elektroniskt datasystem.
På blanketten eller i datasystemet dokumenteras
- vaccinationsdatum
- vaccinets namn
- partinummer
- injektionsställe
- vaccinationsmetod
- vaccinatör
Vaccinationshändelsen måste registreras som ett besök i patientinformationssystemet. Det är en bra att registrera vaccinationerna på ett hälsokort som ges åt den vaccinerade, på det internationella vaccinationskortet eller på hälsokortet från barndomen.
Mer information
- Vad bör vaccinatören kunna? (INSTITUTET FÖR HÄLSA OCH VÄLFÄRD)
- Dokumentation av vaccineringar (THL)
- Förordning om vaccinationer (FINLEX)
- Vaccinationskompetens från utbildning (utbildningsbroschyr på finska, THL)