Om det bara handlade om att effektivisera de tidigare funktionerna skulle situationen vara en helt annan. Nu har det visat sig att välfärdsområdena måste spara 1,2 miljarder – det är oerhört mycket.
Flera samarbetsförhandlingar har redan hållits i många välfärdsområden. De genomförs omspännande hela välfärdsområdet eller till exempel verksamhetsområdesvis. Inom välfärdsområdet kan det pågå flera samarbetsförhandlingar samtidigt.
Arbetsgivaren kan inte göra ändringar bara genom att fatta beslut om dem, utan måste följa samarbetslagen. Arbetsgivaren måste förhandla om förändringarna med representanter för arbetstagarna innan den fattar beslut. Förhandlingarna sker i form av samarbetsförfarandet. Syftet med förhandlingarna är att tillsammans med representanterna för personalen fundera på lösningar på frågor. Det lönar sig för arbetsgivaren att lyssna noga på personalens synpunkter. Som det så ofta sägs är det personalen som känner till arbetet bäst.
Tyvärr har det nu visat sig att trots att social- och hälsovårdssektorn i åratal har lidit av personalbrist, sägs personal upp och permitteras i detta nu. Många välfärdsområden har också lagt rekryteringarna på is och anställer inte visstidsanställda arbetstagare. Dessutom strävar man efter besparingar bland annat inom fortbildning och uppgiftsöverflyttningar till andra yrkesgrupper.
Hur kan Tehyiter hänga med i all denna turbulens? Hur påverkar allt detta orken i arbetet? Kan man inom social- och hälsovårdssektorn ens längre tala om välbefinnande i arbetet?
Korrekt information hjälper åtminstone lite när osäkerheten är stor. Det lönar sig för Tehyiter att läsa fackavdelningens meddelanden från samarbetsförfarandet. Tehys förtroendeman är alltid tillgänglig. Det lönar sig att vända sig till förtroendemannen i synnerhet om arbetsgivaren erbjuder nya uppgifter, en ny arbetspunkt eller andra förändringar och kräver en underskrift på ett nytt arbetsavtal.
Tehyiter kan alltid (precis alltid!) ta med en förtroendeman om arbetsgivaren kallar en till ett möte vid vilket man behandlar ärenden gällande anställningsförhållandet. Det lönar sig aldrig att direkt skriva på ett nytt arbetsavtal. Man kan alltid (precis alltid!) be om betänketid, och även här är förtroendemannen ett stöd.
En annan viktig stödperson på arbetsplatsen är arbetarskyddsfullmäktige. Det lönar sig alltid att vända sig till hen om man på arbetsplatsen upptäcker någon omständighet som äventyrar arbetssäkerheten eller belastar arbetshälsan och som arbetsgivaren inte har reagerat på eller börjat rätta till. Arbetarskyddsfullmäktige är representant för arbetstagarna och utnämningen av hen baseras på arbetarskyddslagen. Det är viktigt att också arbetarskyddsfullmäktige kan föra de anställdas budskap i arbetsgivarens riktning. Den för närvarande turbulenta situationen belastar arbetstagare oerhört mycket.
Och till sist en anspråkslös fråga till landets regering, som har fattat beslut om välfärdsområdenas finansieringsramar: hur smart är det att med sådan här superilfart driva igenom en stor mängd besparingar? Skulle det inte egentligen vara bättre att göra de utredningar som behövs med omsorg och att stanna upp ens lite längre för att fundera på nya verksamhetssätt? Om man nu med de snabba sparåtgärderna mister den guldvärda vårdpersonalen till den privata sektorn eller till andra branscher, så blir det inte lätt att få dem tillbaka för att rädda de offentliga social- och hälsovårdstjänsterna.