Inka Lehtinen: Våldet ökar på Tehyiternas arbetsplatser, men regeringen sopar problemet under mattan

Den 7:e juni 2025 trädde ILO:s konvention nr 190 i kraft i Finland. Den är det första internationellt bindande avtalet om eliminering av våld och trakasserier i arbetslivet. Detta är ett betydande framsteg – i framtiden kommer medlemsstaterna att vara skyldiga att främja och garantera allas rätt till ett arbetsliv fritt från våld och trakasserier. En fin nyhet, eller hur?

Konventionen ålägger medlemsstaterna med tydliga skyldigheter och Finland har förbundit sig till dem från och med 7.6.2025. 

Jag vill särskilt lyfta fram en viktig punkt i konventionen:

Medlemsstaterna ska identifiera i vilka sektorer  som arbetstagare och andra berörda personer är mer exponerade för våld och trakasserier samt vidta åtgärder för att effektivt skydda nämnda personer.

Faktum är att Tehy-medlemmarnas arbetsplatser blir allt mindre trygga för varje år. Antalet kontakter till Tehy om våldssituationer och brottmål ökar klart och tydligt. 

En förstavårdare som tar ett larmuppdrag för att ta hand om en patient blir knivhuggen. 

Det handlar inte bara om enskilda observationer, eftersom denna utveckling också syns i den officiella statistiken.Enligt  Olycksfallsförsäkringscentralen TVK ökar antalet olycksfall i arbetet inom social- och hälsovårdsbranschen år för år och den vanligaste avvikelsen före sjukledighet på grund av olycksfall i arbetet är våld. Enligt också Statistikcentralen har våld blivit allt vanligare inom social- och hälsovårdsbranschen under de senaste åren. 

Man behöver inte leta länge efter exempel: En förstavårdare som tar ett larmuppdrag för att ta hand om en patient blir knivhuggen. En närvårdare får ta emot knytnävsslag av en ung person, som har förlorat kontrollen över sitt liv. En sjukskötare som försöker hjälpa till med tidsbokning blir hotad till livet. En laboratorieskötare, som försöker ta ett prov, blir sjukskriven i en månad på grund av misshandel. 


Våld är vardag på arbetsplatsen för många Tehyiter

Det är förbluffande att det i regeringens proposition konstateras följande om ikraftsättandet av artikel 8 i ILO:s konvention: ”Finland ska anses uppfylla bestämmelserna i artikeln och ikraftsättningen av den kräver inga ändringar av lagstiftningen.”

I vilken parallell verklighet har regeringen gjort denna bedömning?

Social- och hälsovården är klart en av de branscher där risken för våld har ökat – det vill säga just en sådan bransch vars skydd enligt ILO:s konvention faller under statens ansvar. Efter att konventionen trädde i kraft har Finland en aktiv skyldighet att vidta konkreta åtgärder för att skydda arbetstagare inom social- och hälsovårdsbranschen. Utifrån regeringens proposition anses detta dock inte nödvändigt.


Tehy kräver åtgärder för att förebygga våld inom social- och hälsovårdsbranschen

ILO:s konvention får inte enbart bli en symbolisk gest eller en fjäder i hatten. Vi behöver tydliga, verkningsfulla och bindande åtgärder. 

Tehy har till exempel föreslagit att brottsrubriceringen ”våldsamt motstånd mot tjänsteman” ska utvidgas till att omfatta alla arbetstagare inom social- och hälsovårdsbranschen. Vi har belyst frågan i vår kampanj Knytnäven, med vilken vi står upp mot våldet som riktas mot skötare.

Det vore också av största vikt för social- och hälsovårdsbranschen att det utarbetas egna bindande standarder för tryggt och våldsfritt arbete som alla arbetsplatser borde följa. 

Dessa åtgärder skulle vara det minsta vi kan göra för dem som tar hand om oss alla – ofta på bekostnad av sin egen säkerhet.

Tehys ordförande Millariikka Rytkönen och juristen Inka Lehtinen har fått sin insändare om våld mot vårdpersonal publicerad på tidningarnas insändarsidor.