Tehyiter och SuPer-medlemmar kämpade 2022 tillsammans och åstadkom en utmärkt lönelösning för vårdare. Målet med löneprogrammen var att under fem år sluta lönegapet mellan mans- och kvinnodominerade branscher och råda bot på vårdarbristen. Löneprogrammen medförde en höjning på minst 20,9 procent inom social- och hälsovårdssektorn och 14,1 procent inom kommunsektorn.
Som bäst förhandlar man återigen om lönerna och arbetsvillkoren för tehyiter som arbetar inom kommunerna och välfärdsområdena. Under denna förhandlingsrunda söker vi förutom en förbättring av arbetsförhållandena, även löneförhöjningar som tryggar köpkraften, samt säkerställande av att löneprogrammets löneförhöjningar, som överenskommits för åren 2026–2027, genomförs så som man kom överens 2022.
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT:s nyligen pensionerade verkställande direktör Markku Jalonen konstaterade 3.3.2025 i Yle:s intervju att löneprogrammen har ökat lönejämställdheten mellan män och kvinnor och förbättrat tillgången till arbetskraft.
Enligt KT:s beräkningar minskar löneprogrammen lönegapet mellan kvinnor och män med totalt 1,77 procentenheter under fem år. I ett blogginlägg publicerat 13.1.2025 konstaterar KT att effekterna av avtalslösningen från 2022 är betydande för att stävja lönegapet mellan kvinnor och män inom kommunerna och välfärdsområdena.
Löneprogrammen är av Tehy efterlysta konkreta åtgärder, som har en effektiv inverkan på förbättringen av arbetsförhållandena inom vårdbranschen och den enda garantin för att lönesättningen inom social-, hälsovårdssektorn och det pedagogiska området kan förbättras. Förbättringen av lönen och arbetsförhållandena tryggar för sin del att alla i Finland kan få god vård i enlighet med grundlagen också år 2025.
Kommun- och välfärdsområdesfullmäktige kan påverka huruvida vårdarna fortsätter att stiga upp från lönegropen eller om resan avslutas i förtid. Fullmäktige har fler än 100 000 tehyiters lönefrågor i sina händer och möjlighet att främja lönejämställdhet i Finland. Med andra ord ett oerhört stort ansvar.
Att tackla bristen på vårdare och främja lönejämställdhet kräver långsiktiga åtgärder och finansiering. Det räcker inte med att tacka och uppmuntra vårdarna i valtal eller att bara förstå problemen inom vårdbranschen. Det behövs aktiva och konkreta åtgärder – som löneprogram.
Kom ihåg att fråga din kandidat med vilka konkreta åtgärder hen själv skulle påverka vårdarnas arbetsförhållanden och om hen är beredd att sätta sig själv på spel för löneprogrammen.
I fullmäktige behöver vårdarna modiga fullmäktigeledamöter som kräver konkreta åtgärder.