Tehy: Strejk i småbarnspedagogik i större städer - lag om exportdriven arbetsmarknadsmodell accepteras inte

Fackförbundet för social-, hälso- och utbildningsbranschen, Tehy, har beslutat om en tvådagars strejk i småbarnspedagogik i de största städerna. Genom denna politiska arbetskonflikt motsätter man sig regeringens lagberedning av en exportdriven arbetsmarknadsmodell och andra planerade försämringar av arbetslivet.

Arbetsstoppet berör alla småbarnspedagogiska enheter, både offentliga och privata, i Helsingfors, Esbo, Vanda, Åbo, Tammerfors, Jyväskylä, Kuopio, Uleåborg, Joensuu, Björneborg, Rovaniemi, Grankulla och Vasa städer samt i Korsholms kommun.

Strejken börjar på tisdag den 13.2.2024 kl. 00:01 och slutar på onsdag den 14.2.2024 kl. 23:59. Tjänstemän är undantagna från arbetskonflikten.

- Regeringens plan att cementera löneklyftan för vårdare i lagstiftningen är en obegripligt grov handling. Det accepterar vi inte", säger Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

Tehy är fortfarande beredd att förhandla med regeringen, arbetsgivarlägret och löntagarsidan om alternativ för en ny arbetsmarknadsmodell.

Senast motsatte sig Tehy en exportdriven löne modell genom en politisk strejk i alla småbarnspedagogiska enheter i huvudstadsregionen från 31.1.2024 till 1.2.2024.

För mer information: Tehys ordförande Millariikka Rytkönen, kontakta via specialrådgivaren på tel. 0400 540 005, [email protected]