Tehy och SuPer på jämställdhetsdagen: Kommunarbetsgivarnas förhandlingsförslag är ett sorgligt budskap till vårdarna

Kommunbranschens kollektivavtalsförhandlingar har överraskande avbrutits på initiativ av Kommunarbetsgivarna (KT). Vårdbranschens förbund SuPer och Tehy anser det inte sakligt att föra förhandlingar i offentligheten, men KT ger dem inget annat alternativ.

Image text
Foto: Jaakko Martikainen

Enligt KT:s förhandlingsförslag ska vårdarna och övriga anställda inom den kommunala sektorn fortsätta fram till slutet av året att utföra timmar enligt konkurrenskraftsavtalet utan ersättning. KT anser också att de 170 000 anställda inom social- och hälsovårdsbranschen inte är värda ett eget kollektivavtal. 

Vid förhandlingsbordet har inga löneförhöjningar på tio procent som KT nämner presenterats. Att avbryta förhandlingarna verkar snarare vara ett schackdrag mot vårdarorganisationerna än ett seriöst försök till att nå en lösning om arbetsvillkoren. 

SuPers och Tehys medlemmar arbetar i frontlinjen mitt i coronakrisen. KT:s förhandlingsförslag är ett sorgligt budskap till förbundens medlemmar.  

Förbundens mål är löneförhöjningar på minst samma nivå som i exportbranscherna, att timmarna enligt konkurrenskraftsavtalet avskaffas och att det tas fram ett branschspecifikt vårdavtal. 

 

Läs också: Vad Tehy och SuPer egentligen förslår

Mer information:  

SuPers intressebevakningschef Anne Sainila-Vaarno, tfn 050 310 1492 
Tehys intressebevakningschef Else-Mai Kirvesniemi, tfn 050 346 0847