Tehys styrelse fick mandat från fullmäktige att förbereda massuppsägning

Tehys högsta beslutande organ fullmäktige bestämde i sitt sammanträde idag att ge styrelsen befogenheter att förbereda massupsägningar som konfliktåtgärd. Fullmäktige diskuterade även förhandlingsläget och fick en rapport om förlikningsnämndens arbete de senaste veckorna.

Enligt Tehys ordförande Millariikka Rytkönen har arbetet i förlikningsnämnden intensifierats efter påsk. I bakgrunden har även så kallade textfrågor förhandlats mellan parterna.

– Det är positivt att vi nu verkligen jobbar med att hitta en överenskommelse. Den offentliga sjukvården och tjänsterna för äldre håller på att kollapsa, och det finns nu ett stort behov av att hitta en lösning på bristen på vårdpersonal. Under veckoslutet blev det uppenbart att skötarbristen har minskat på verksamhet inom sjukvården. Avdelningar stängs och behandlingar ställs in. Nu när sommaren närmar sig har flera stora social- och hälsovårdsorganisationer också konstaterat att det är mycket svårt att få tag på semestervikarier.

– Och vårdskulden bara växer, konstaterar hon.

Enligt Rytkönen måste förlikningsnämnden förstå att det nu inte handlar enbart om att lösa en arbetsmarknadskonflikt utan att det gäller framtiden för social- och hälsovårdstjänsterna i Finland.

– Jag hoppas verkligen att även de politiska beslutsfattarna äntligen tar på allvar den djupa gemensamma oro som våra vårdorganisationer har, och att de lyssnar på oss. Det yttersta ansvaret ligger på dem, säger Rytkönen.

Tehys fullmäktige kommer med största sannolikhet att sammankallas nästa gång förlikningsnämnden lägger fram sitt förlikningsförslag.

– Fullmäktige kommer i det sammanhanget att få en rapport om genomförandet av de kollektiva uppsägningarna och fatta nödvändiga beslut, om förlikningsförslaget inte innehåller en trovärdig lösning på sjukskötarbristen, säger Rytkönen.

Mer information:

Tehys ordförande Millariikka Rytkönen, kontakt via specialassistenten, tfn 0400 540 005
Tehys verksamhetsledare Else-Mai Kirvesniemi, tfn 050 346 0847