Tehy: Strejkvarsel till den privata socialservicebranschen

Tehy, SuPer och Erto, som representerar personalen inom den privata socialservicebranschen har idag givit en strejkvarsel om en fem dygns strejk som börjar den 23.5. kl. 00.01 och slutar den 27.5. kl. 23.59. Strejken omfattar sammanlagt 26 enheter för serviceboenden med heldygnsomsorg i Attendo, Esperi, Mehiläinen och Pihlajalinna.

Förhandlingarna om den privata socialservicebranschens kollektivavtal som förts under våren avslutades förra fredagen utan resultat.

Förbundens centrala målsättning i förhandlingarna är att förbättra lönenivån och arbetsvillkoren. Det råder en allvarlig brist på arbetskraft inom den privata socialservicebranschen, likt inom hela social- och hälsovårdsbranschen. Lönerna på den privata sektorn släpar betydlig efter lönerna på den offentliga sektorn och löneskillnaderna är beroende på uppgiften 150 – 400 euro.

- En förbättring av lönenivån är absolut nödvändigt med tanke på branschens dragningskraft och för att lösa vårdarbristen, konstaterar Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

Förbunden förklarade på tisdagen ett två veckor långt förbud mot övertidsarbete och byte av arbetsskift som gäller hela den privata socialservicebranschen.

- Arbetsgivarnas reaktion på förbudet mot övertid och skiftbyte beskriver branschens situation. Tjänsterna rullar tack vare, och är helt beroende av vårdarnas flexibilitet och övertidstimmar då det enligt arbetsgivarförbundet orsakar omedelbara svårigheter för äldreboenden och småbarnspedagogiken när arbetstagarna endast arbetar enligt sina normala arbetsskift, konstaterar Rytkönen.

Närmare info om strejkens omfattning: https://www.tehy.fi/sv/sostes

Tilläggsinfo: Tehys förhandlingschef Vappu Okkeri, tel. 0400 913230