Rytkönen från Tehy:  Situationen på sjukhusen i Gaza ohållbar, regeringen måste främja eldupphör i regionen

I egenskap av yrkesperson inom hälso- och sjukvården fördömer Millariikka Rytkönen, ordförande för social- och hälsovårdsbranschens och det pedagogiska områdets fackorganisation Tehy, attackerna mot sjukhusen i Gaza och efterlyser åtgärder av regeringen för att främja eldupphör i regionen.

Image text
kuva: Dr Marawan Abu Saada / AP / Lehtikuva

- Som barnmorska och sjukskötare kan jag inte tiga om sjukhusens och hälso- och sjukvårdens situation i Gaza. Utan att ta ställning till hur krisen har uppstått, olika lösningar eller det politiska läget i regionen så anser jag det vara min plikt att fördöma attackerna mot sjukhusen, konstaterar Rytkönen.

I området pågår en fullskalig humanitär kris, där offren och de som lider i stor utsträckning är de allra svagaste, dvs. sjuka och barn, enligt nyhetsuppgifter till och med prematurer. Även internationella hälsoorganisationen WHO har uttryckt allvarlig oro för funktionsförmågan hos Gazas hälso- och sjukvård och sjukhus.

- Hälso- och sjukvårdens funktion och skyddet av de sjukaste och svagaste måste tryggas. Jag vädjar även till Finlands regering att den ska bidra till detta mål och främja införande av eldupphör i regionen som en del av det internationella samfundet, säger Rytkönen.

Mer information:
Tehys ordförande Millariikka Rytkönen, kontakt via specialassistenten
tfn 0400 540 005, 
[email protected]