Lagreformen som Orpos regering planerar skulle innebära att arbetsgivaren skulle ha allt för stor bestämmande rätt angående mängden skyddsarbete vid en arbetskonflikt. Detta innebär en oöverstiglig styrka i kollektivavtalsförhandlingarna i förhållandet till löntagarparten.
Med skyddsarbete avses sådant arbete som under arbetskonflikten är nödvändigt för att förhindra fara för medborgarnas liv eller hälsa, alternativt för att skydda sådan egendom som särskilt äventyras grund av arbetskonflikten.
Stridsåtgärdsrättigheterna är grundläggande och mänskliga rättigheter som skyddas av internationella avtal. Nationella lagändringar som de Orpo planerar får inte inkräkta på rättigheterna.
– Lagreformen skulle vara ett väldigt långt och sorgligt steg för Finland bort från kärnan i de Västeuropeiska rättsstaterna som respekterar de mänskliga rättigheterna. Det finns ingen likadan allmän reglering om skyddsarbete i något annat västland. Regleringen fungerar inte i praktiken, säger Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.
Rytkönen påminner att i sitt försök att reglera alla arbetsplatser inom alla branscher skapar Finlands regering en reglering som inte alls fungerar för någon bransch.
– Det är omöjligt att göra regleringen sådan att den beaktar behovet av skyddsarbete på alla olika arbetsplatser och inom alla olika branscher. Det är en annan orsak till varför den här lagreformen inte ska stiftas, säger Rytkönen.
Samtidigt främjar Petteri Orpos regering flertalet andra försämringar i de finländska löntagarnas ställning, såsom lönegropslagen som knyter händerna på förlikningsmannen. Om regeringen får igenom de drivna förändringarna redan under den kollektivavtalsförhandlingsrunda som redan inletts så tvingas löntagarna att förhandla med arbetsgivarna från helt olika positioner beroende på om förhandlingarna började innan eller efter att den nya lagstiftningen trädde i kraft.
– Det är totalt osakligt att ändra förhandlingarnas spelregler mitt under förhandlingsrundan, betonar Rytkönen.
Mer information:
Intressebevakningschef Else-Mai Kirvesniemi, tfn 050 346 0847,
[email protected]