I brottsanmälan som Tehy lämnade in den 7 april 2025 ber organisationen polisen att utreda huruvida arbets- och näringsministeriets tjänstemän har försummat sin tjänsteplikt i beredningen av lagprojektet samt vem som ansvarar för felen och försummelserna.
Efter att brottsanmälan lämnades in har 10 564 Tehyiter ställt sig bakom den, och en namnförteckning över dem har den 8 maj 2025 lämnats till polisen. De medlemmar i Tehy som skrivit under kräver att polisen gör en omfattande förundersökning i ärendet för att ta reda på vem som ansvarar för felen.
– Mängder av Tehyiter har konstaterat att lagberedningen inte har framskridit normalt, och man måste reda ut vem som ansvarar för felen i den. Det är skäl att vara bekymrad och agera, så att sådan här lagberedning inte blir vanlig i landet, säger Tehys chef för juridiska tjänster Kari Tiainen.
Efter att brottsanmälan lämnats in skickade arbets- och näringsministeriet den 8 april ut ett pressmeddelande, där ministeriet påstår att lagberedningen har framskridit normalt. Det kompletterade tillägg som nu lämnats in till polisen svarar även på påståendena i meddelandet, vilka ett efter ett konstateras vara felaktigt eller vilseledande.
– Tehy gjorde en noggrann faktagranskning, och slutsatsen var att ministeriets pressmeddelande innehåller flera sakfel och vilseledande påståenden. Vi ansåg att det var viktigt att lyfta fram dessa, eftersom samma felaktiga påståenden sannolikt kommer att framföras även till polisen, säger Kari Tiainen.
Polisen meddelade den 11 april att en förundersökning har inletts i ärendet.
Social- och hälsovårdsutskottet har konstaterat problem i lagberedningen
I det kompletterande tillägget till brottsanmälan går man igenom frågan även ur riksdagens synvinkel. Social- och hälsovårdsutskottet har lyft fram samma problem och brister i lagberedningen som Tehys brottsanmälan gäller.
”Förslagen till bestämmelser om nödarbete har lagts till i propositionen efter remissbehandlingen, utan vederbörligt samråd och trepartsberedning, och i propositionen bedöms inte heller konsekvenserna av att bestämmelserna om nödarbete preciseras", betonar utskottet i sitt utlåtande.
Utskottet kräver även att punkterna om nödarbete preciseras i lagförslaget. Härnäst väntar man på ett betänkande i ärendet från arbets- och jämställdhetsutskottet, varefter det klarnar hur lagberedningen kommer att framskrida i riksdagen.
Mer information: Kari Tiainen, Tehys chef för juridiska tjänster, tfn 040 500 0430, [email protected]