Arbetsgivaren får aldrig utan arbetstagarens samtycke schemalägga semestern så att den infaller samtidigt som arbetstagaren är moderskaps- eller faderskapsledig.

Det är klart att semester är den bästa tiden för människan. Är det då klart hur den uppstår? Och vet du hur du flyttar semestern om du insjuknar?
Arbetsgivaren har i regel rätt att få samma lön under semestern som när han eller hon arbetar. I de flesta kollektivavtal har man avtalat om att man gör ett tillägg till semesterlönen som motsvarar de utbetalade arbetstidstilläggen (kvälls-, natt-, lördags- och söndagstillägg).
Om det blir kvar outtagna semesterdagar för arbetstagaren som intjänats under anställningsförhållandet, betalas de i slutlönen som semesterersättning. Semesterlön som blivit obetald betalas vanligtvis också som semesterersättning.
Största delen av semestern (sommarsemestern) ska tas ut under semesterperioden, alltså 2.5–30.9. Utgångspunkten är att 24 semesterdagar ska placeras in under semesterperioden. Resten av semestern (vintersemestern) ska tas ut utanför semesterperioden, före följande semesterperiod.
Arbetstagaren tjänar in semester under semesterkvalifikationsåret, vilket alltid är för tiden 1.4–31.3. I vissa kollektivavtal har fackföreningar förhandlat om en längre semester än den lagstadgade semestern, som till exempel kan vara kopplad till arbetstagarens arbetserfarenhet.
I den kommunala sektorn och enligt kollektivavtalet mellan AVAINTA Arbetsgivarna rf och SHVS, tjänar arbetstagaren in normal semester under moderskaps-, faderskaps- och föräldraledighet.
Enligt två kollektivavtal kan arbetstagaren få förlängd semester om hen tar ut sin semester utanför sommarsemesterperioden. Förlängning av semester har avtalats om i kollektivavtalet mellan akutvårdssektorn, Tandläkarnas arbetsgivarförening och Tehy.
Om arbetstagaren insjuknar före semestern eller i början av den, ska hen så fort som möjligt be arbetsgivaren om att få flytta semestern.
Antingen fem eller sex semesterdagar i veckan förbrukas, beroende på kollektivavtalet. Inom den kommunala sektorn förbrukas endast fem semesterdagar per vecka.
Arbetstagarens rätt till semesterpenning kan grunda sig på kollektivavtalet, praxisen på arbetsplatsen eller arbetsavtalet. I annat fall har arbetstagaren inte rätt till semesterpenning.
Med sparad ledighet avses semesterdagar som arbetstagaren sparar för att ta ut under eller efter följande semesterperiod.
En full semesterkvalifikationsmånad är en månad från vilken arbetstagaren samlar semester.