Periodarbetstid kan användas endast om arbetstidslagen tillåter det för arbetet i fråga eller om man har avtalat om periodarbetstid i kollektivavtalet.
Regelbunden arbetstid inom periodarbete
Inom periodarbete är den regelbundna arbetstiden det antal veckor som ingår i perioden gånger den arbetstid för en vecka som uppges i kollektivavtalet.
Arbetstiden för en vecka är i de flesta kollektivavtal 38h 15min. I allmänhet omfattar en period tre veckor och den regelbundna arbetstiden är då 3 x 38h 15 min = 114h 45 min.
Inom privata socialservicebranschen är arbetstiden för en vecka 38h 20min, arbetstiden för tre veckor är då 3 x 38h 20min = 115h.
Arbetsskiftens längd vid periodarbete
- inom kommunen (AKTA) får man planera in högst 10 timmar. Nattskiftet kan dock vara 11 h långt.
- enligt kollektivavtalet för akutvårdare 12 timmar, om man inte mellan arbetstagaren och arbetsgivaren kommer överens om något annat.
- enligt kollektivavtalet för hälsoservicebranschen 10 timmars dagskift och 12 timmars nattskift, därtill är det möjligt att komma överns om 15 timmars arbetsturer
- enligt kollektivavtalet för socialservicebranschen 10 timmars dagskift och 12 timmars nattskift
- enligt AVAINTA Arbetsgivarna rf:s kollektivavtal 10 timmars dagskift och 12 timmars nattskift.
Arbetsskiftets längd är inom de flesta kollektivavtalsområden i princip minst fyra timmar.
Vid periodarbetstid förekommer ingen dygns- eller veckoarbetstid, utan gränsen för övertid anges för hela perioden. Övertid uppstår när övertidsgränsen för hela perioden överskrids.