Förenade Medix Laboratoriers anställda inleder strejk

Den strejk som Förenade Medix Laboratorier Ab varslats om inleds i dag tisdagen den 19 december. De anställda lämnar arbetsplatsen klockan 15. Strejken upphör torsdagen den 21 december kl. 5:59 då de anställda återgår till arbetet.

Image text
Bild: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Konfliktåtgärderna är nödvändiga eftersom arbetsgivarförbundet Palta inte vill förhandla om ett nytt kollektivavtal med Tehy och SuPer och företaget följer ett kollektivavtal som inte är lämpat för branschen.

Förenade Medix Laboratorier Ab började i november tillämpa ett kollektivavtal avsett för den privata laboratoriebranschen på sina anställda. Kollektivavtalet i fråga har inte tidigare tillämpats på kliniskt laboratoriearbete och lämpar sig inte för sådant.

– Det kliniska laboratoriearbetet ingår i hälsovården, som genomförs av professionell hälsovårdspersonal. Kollektivavtalen ska stödja de plikter som lagen ålägger tjänsteproducenter inom hälsovården och professionell hälsovårdspersonal. Ett kollektivavtal som är utformat för livsmedels-, miljö- och industribranscherna stöder inte dessa plikter, konstaterar Tehys intressebevakningschef Else-Mai Kirvesniemi.

Anställningsvillkoren i kollektivavtalet för den privata laboratoriebranschen är dessutom svagare än de man tidigare tillämpat.

– Arbetsgivaren strävar uppenbart efter att försämra anställningsvillkoren genom att välja det billigaste möjliga kollektivavtalet. Ett iögonenfallande exempel på hur arbetsgivaren shoppar runt bland kollektivavtal, säger Else-Mai Kirvesniemi.

Tehy och SuPer varslade på nytt om strejk fredagen den 15 december. Den nya strejken infaller onsdagen den 3 januari 2018. Tehy och SuPer är redo att återkalla konfliktåtgärderna om arbetsgivarförbundet Palta eller Förenade Medix Laboratorier Ab samtycker till att inleda förhandlingar om ett nytt kollektivavtal.
 

Ytterligare information:

Else-Mai Kirvesniemi
Tehys intressebevakningschef
tfn 050 346 0847

Vappu Okkeri
Tehys jurist
tfn 0400 913 230

Pia Zaerens
SuPers förhandlingschef för privatsektorn
tfn 050 385 8042