Drömjobb erbjudes

Image text
Foto: iStock

I och med vårdskandalen ska minibemanningen höjas (till 0,7), men varifrån ska vi få tusentals vårdare till branschen? Över 70 000 har lämnat branschen. Enligt undersökningar är arbetstiderna en avskräckande faktor. Tyvärr försvagar reformen av arbetstidslagen branschens dragningskraft ytterligare, eftersom de anställda blir tvungna att ge efter ännu mer. Social- och hälsovårdspersonal rekryteras med platsannonser, men av dem framgår sällan arbetstiden och planeringen av arbetsskiften. Kommer framtidens platsannons att se ut så här?

Här är ditt drömjobb

Du kan vara den vi söker om du är verksam inom social- och hälsovårdsbranschen och har genomgått åtminstone andra stadiets utbildning, är ansvarsfull, flexibel, energisk, initiativrik och nöjd med en liten lön.

 • Vi söker en äventyrare som vill ha ombyte. Vi erbjuder oregelbundet periodarbete med morgon-, kvälls- och nattskiften eller någonting där emellan.
   
 • Du är energisk och efter en ledig dag längtar du redan tillbaka till arbetet. Du kan arbeta upp till tolv dagar i streck, varefter du kan få till och med två dagar ledigt efter varandra, eller kanske ännu mer. Det känns redan som semester för dig!
   
 • Om du inte har familj arbetar du gärna när alla andra har helg eller åker och hälsar på släktingar på söckenhelger. För söckenhelger kräver du inte en hel dag extra ledigt.
   
 • Du springer inte efter erbjudanden och besöker inte heller resemässor, eftersom du lever i stunden. Du kastar dig gärna ut i det okända, eftersom du får veta tidpunkten för din semester endast ett par veckor i förväg. Sommarsemester håller du högst tre veckor utan avbrott. Och du vet att du inte tjänar in vintersemester för skiften under söckenhelger.
   
 • Du som har familj, vill du ha ett arbete som gör att du endast sällan ser dina barn – och när du gör det så sover de? I det här arbetet får du även ta ut din sommarsemester i maj eller september när barnen är i skolan. Goda och förtroliga relationer till barnskyddet ses som en fördel. Dina barn trivs i anstaltsliknande förhållanden tillsammans med andra barn som inte har blivit hämtade när daghemmet stänger för dagen.
   
 • I ditt arbete ger du gärna lite extra och arbetar till exempel dubbla skift på upp till 18 timmar, eftersom patientsäkerheten är det allra viktigaste i ditt liv. De som kräver övertidsersättning och samtycke till övertid göre sig icke besvär.
   
 • Du känner dig behövd när någon från arbetet ringer och du får avboka dina planer för dagen på grund av ett överraskande byte av arbetsskift.
   
 • Du kanske följer formel 1-tävlingar och är själv ganska tung på gasen. Du är stolt när du kan vara i beredskap under din fritid och skyndar till arbetet så fort du blir kallad. Du börjar arbetet senast inom en halv timme.
   
 • Branschen passar för nattugglor och personer som behöver lite sömn. Visst orkar du le och vara uppmärksam även om du skulle lida av kronisk sömnbrist?
   
 • Du kanske utövar någon kraftsport. Du lyfter åtminstone 70 kilo från golvet och svänger minst 80 kilo i sängen. Du är självständig och van att arbeta ensam nattetid.
   
 • Du har genomfört en läkemedelstent och visar dina färdigheter regelbundet. För dig är det en hederssak att fortbilda dig på fritiden.
   
 • Tycker du om att resa? I det här arbetet kanske du arbetar på flera enheter inom en radie på upp till två timmar från din egentliga arbetsplats.
   
 • Du har väl bil? Ibland betalar vi kilometerersättning, även om restiden inte räknas som arbetstid och ingen dagpenning utbetalas. Du njuter av att miljöerna, arbetskamraterna och arbetsutrymmena ändrar dagligen.
   
 • Du tycker om spännande platser dit endast få har tillgång. Ditt omklädningsrum kan finnas i skyddsrummet på ett serviceboende eller någonstans bortom långa, vindlande och dunkla tunnlar i beredskapssjukhuset. Du är beredd att använda upp till en halv timme om dagen av din egen tid för att ta på dig de skyddskläder som arbetsgivaren har gett och till att gå i korridorerna på din arbetsplats.
   
 • Du tycker om överraskningar. Som en anställd med nollavtal framgår antalet arbetstimmar först i slutet av månaden. Du hittar alltid på något roligt att göra om det visar sig att det inte finns arbete. Även om du inte håller på med penningspel gissar du vad saldot på ditt bankkonto är på lönedagen och ger dig själv poäng om du kommer nära.

Ditt drömjobb väntar på dig! Även personer som återvänder till branschen beaktas. Välkommen!

Bloggskribenten är intressebevakningsexpert på Tehy och insatt i arbetstidsfrågor inom social- och hälsovårdsbranschen.