Marja-Leena Varho nominerades till årets barnskötare

Förbundet för Barnavård i Finland SLAL rf nominerade Marja-Leena Varho, som ägnat sig åt barnavårdsbranschen. Årets barnskötare 2024 har förmågan att skapa en trygg uppväxtmiljö för barn som tar hänsyn till barnet, där man hör och möter barnens behov och intressemål.

Image text
Kuva: Marja-Leena Varho

Marja-Leena Varho har en mångsidig karriär och erfarenhet av många slags arbetsmiljöer och arbetsuppgifter. Hennes arbetskarriär började på Satakunta centralsjukhus och fortsatte bland annat på förlossningsavdelningen vid kretssjukhuset i Salo. I nuläget arbetar hon på daghemmet Viikari i Björneborg. Hon har även varit handledare för studerande i sitt arbete. Arbetskamraterna prisar Varho som en inspirerande och positiv kollega, som skapar gemenskap och omsorg i sin omgivning.

Varho har visat en stark vilja att förbättra förhållanden i barnavårdsbranschen, i sina förtroendeuppgifter som ordförande för Satakunnan lastenhoitoalan yhdistys, på Tehys fackavdelning, samt då hon verkat som huvudförtroendeman i Björneborg stad. 

Varho anser att det är viktigt för barnen att de vuxna är närvarande och att barnen upplever sig bli hörda och får känna sig vara viktiga. Årets barnskötare är bekymrad över att många av dagens föräldrar har bråttom och över huruvida de har tillräckligt med tid för barnen.

Varho upplever att den största rikedomen i arbetet är att få följa barnens uppväxt och utveckling. Hon säger att de små glädjeämnena och framgångarna i barnens vardag sätter en krydda på arbetet. Hon anser att man med en egen positiv attityd och gott humör kan påverka hur man trivs i arbetet.

Förbundet för Barnavård i Finland SLAL rf ger utmärkelsen Årets barnskötare till en sådan yrkesperson i barnavårdsbranschen som har utfört ett förtjänstfullt arbete för barn, familjer och barnavårdsbranschen. Förbundet för Barnavård i Finland är en samarbetsmedlemsorganisation i Tehy. Utmärkelsen Årets barnskötare 2024 utdelades fredagen den 19 april på Barnmässan i Helsingfors Mässcentrum.